3165 са общинските пътища в страната. От тях 891 са 1-ва категория, 876 са 2-ра, а 1398 са 3-та категория, предвижда утвърденият от правителството списък на общинските пътища.

Според Закона за пътищата, който урежда обществените отношения, свързани със собствеността, ползването, управлението, стопанисването, изграждането, ремонта, подържането и финансирането на пътната инфраструктура, пътищата в страната са републикански и местни.

През декември 2004 г. Министерският съвет утвърди списъка на републиканските пътища, в който са включени автомагистралите и републиканските пътища от 1-ви, 2-ри и 3-ти клас.

В одобрения днес списък на общинските пътища са включени бившите четвъртокласни републикански пътища, бивши републикански пътища от друг клас, които не са включени в списъка на републиканските пътища и част от местните пътища, които имат публично общинско значение.

Общинските пътища осигуряват маршрути от местно значение като свързват урбанизираните територии в дадена община помежду им или с общински и областни центрове; осигуряват транспортните връзки с други общински пътища, с местности, курорти, железопътни гари, пристанища, културно-исторически паметници и др. обекти от местно значение; свързват урбанизираните територии с обходни пътища от републиканската мрежа.

Приемането на списъка създава предпоставки общините да извършват целенасочено планиране на строителството и ремонта на собствената си пътна мрежа.

Общинските пътища са класифицирани в три категории, които отразяват транспортното значение на пътя за икономическото и социалното развитие на общината, съпоставено със средните за страната оценки за значимост на пътя.

Категорията се формира на база: брой жители на населените места, през които преминава пътят, брой курсове на организирания превоз, характер на обекта, към който пътят осигурява връзката - административен център, производствена база, туристически обект и т. н.

Списъкът е съгласуван с Националното сдружение на общините в Република България.