Как ще се отрази реалното присъединяване на България към Европейския съюз след по-малко от шест месеца на икономиката ни? Какви са настроенията сред българските предприемачи от различните сфери на националното стопанство? Очакванията за възраждане на бизнеса след влизането ни в ЕС се контрират със страха от фалити и нарастване на конкуренцията в рамките на общия европейски пазар.

Оптимистите се надяват в страната да влязат много пари от различните фондове и програми, да се развие инфраструктурата, да се увеличат доходите, да се подобри стандартът на живот. Бизнесмени от сферата на корабния транспорт и земеделието намират, че присъединяването ни към европейското семейство ще се отрази положително на дейността им и ще дръпне контактите, оборота и печалбите напред. Оттам и развитието на страната ще е възходящо, надяват се те.

Пазарът на недвижими имоти е без съмнение една от областите, където се очаква голямо развижване. Вероятно ще има значително повишаване на цените на имотите, както това се случи в новоприетите страни членки на ЕС. Два фактора ще повлияят на търсенето и предлагането: идването на чуждия бизнес и на евроинституциите у нас, коментира Дейвид Кларк от агенцията за недвижими имоти "Property Invest". Все повече инвеститори и чиновници от Европа ще търсят да купуват или наемат офиси и апартаменти в столицата и по-големите градове. Специално за София се очаква голямо раздвижване на пазара и увеличаване на сделките.

Изпълнителен директор на голяма агенция за бизнес площи заяви, че немска индустриална група, която проучва възможностите за влизане в България, ще дойде тук "на следващия ден след като страната влезе в Европейския съюз". Големите инвеститори и консервативните фондове в областта на имотите щели да се появят у нас едва след като станем пълноправен член на Евросъюза. Това било добре за родните фондове и инвеститори, за да имат повече време да развиват проектите си без конкуренцията на големите. Влизането ни в ЕС ще успокои по-внимателните и предпазливи северноевропейски инвеститори, смятат корпоративни юристи.

Песимистите припомнят, че ще има увеличение на цените на стоки и услуги, че е възможна криза на тока заради затворените енергоблокове в АЕЦ "Козлодуй", че по-скоро ние ще "българизираме" ЕС, вместо съюзът да ни "поевропейчи". Малките фирми може би са сред тези, които най-вече се плашат от отварянето на пазара. Нашумя, например, случаят в Дупница, когато над 350 местни малки и средни магазини за хранителни стоки протестираха против идването на австрийската верига "Билла" в града. Те се опасяват от банкрути.
Много ресторанти, кафета, магазини ще загинат, защото няма да могат да спазят новите санитарни и други изисквания. Например в ЕС кухненските съоръжения на ресторантите трябва да са от неръждаема стомана, месото да е в отделен хладилник, а не в общ заедно със сирена, шоколади и т.н. В строителството също ще има много изисквания за безопасност - работниците да са задължително с каски и ботуши и т.н.

Бизнесмени от строителния и хотелския бизнес твърдят, че нашият продукт отдавна е на европейско ниво. Така собственикът на варненската строителна фирма "Албатрос" Лазар Вичев твърди, че ние изпълняваме по-добре от европейците проектите, и архитектурата ни е по-добра, и качеството на строежа също. Той не знае какво точно ще се случи след присъединяването ни, но смята, че при всички случаи Евросъюзът няма да се отрази положително на неговия бизнес. Според него ще се увеличи времетраенето за получаването на разрешения, и изобщо ще нарасне бюрокрацията. Цените и на материалите, и на работната ръка ще скочат сто процента.

Може би реалистите са тези, които не се плашат, а мислят как да подобрят работата си. Някои нямат представа как ще се отрази влизането в ЕС и не се замислят особено, тъй като бизнесът им е успешен, а собствените им професионални стандарти са високи. Владимир Денев, управляващ директор на рекламната агенция (медиа шоп) "Аргент", също няма представа как ще се отрази на бизнеса членството на страната в ЕВросъюза. Според него едва ли нещо ще се промени, особено на първия етап.
На свободния пазар оцеляват тези, които са най-добри и работят най-добре, припомня Маргарита Пешева, член на Съвета за електронни медии.

Конкуренцията. Лазар Вичев от "Албатрос" не очаква конкуренция от европейски строителни фирми - те не биха могли да работят с българските строители, които си имат своя специфика.
Трудно е да се каже, че има страх от конкуренция, коментира Владимир Денев от "Аргент". Може би, чак може би след 1-2 години, ще се появят сходни фирми, тъй като те не познават нашия пазар. На същото мнение е и Георги Мишков от варненската фирма за корабен транспорт "Вортекс", който не очаква директна конкуренция до 4-5 години от приемането ни в ЕС.

Несъмнено членството на България в Евросъюза ще има плюсове и минуси. Да се надяваме, че чашата ще е повече пълна, отколкото празна. Но всичко е в ръцете на всички нас, работещи в различните сфери на икономиката, да дадем най-доброто от българския дух и да възродим страната.