Дни преди срещата на европейските икономически лидери и ден след решението на Европейската централна банка ЕЦБ да задържи лихвите високи, преговорите за нужда от овладяване на поскъпването на евро се интензифицират.

Президентът на европейската бизнес асоциация BusinessEurope Ернест - Антон Селиер е заявил вчера, че евро „няма да оцелее в дългосрочен период при липсата на някаква политическа подкрепа, под което разбираме еврогрупата" - пише EU Observer.

„Еврогрупата" представлява финансовите министри на 15 членки на Еврозоната, които обикновено се срещат всеки месец. По-рано този месец еврогрупата изрази „безпокойство" относно рекордно скъпото евро, но отказа да коментира монетарната политика на ЕЦБ.

Вместо това бяха отправени похвали към американските политици, които твърдят, че подкрепят силния долар - макар изказванията на финансовия министър на САЩ Хенри Полсън за „любовта" на САЩ към силния долар да не доведоха до успокояване ръста на евро досега.

Рекордно скъпото евро спрямо американския долар все повече затруднява износа на предприятията в ЕС. Едно понижаване на лихвите би възпряло поскъпването на европейската валута. Само че цитирайки инфлацията, ЕЦБ задържа лихвите без промяна - въпреки икономическото забавяне в Еврозоната и затрудненият износ

Президентът на EuropeBusiness е заявил, че мълчанието за вредата от силното евро е нещо неприемливо за бизнеса и затова „този проблем трябва да бъде разгледан на по-високо политическо равнище". Според Селиер, шефът на еврогрупата, сега премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, трябва да има повече влияние в международните институции като Групата на седемте, където се дискутира общата политика по валутния курс.

Политиката на ЕЦБ се критикува все по-остро и от профсъюзите, които настояват банката със седалище Франкфурт да „признае най-сетне, че балансът на рисковете се е изменил и сега заплахата за ръста е толкова сериозна, че спешно е необходимо понижение на лихвата". Конфедерацията на европейските профсъюзи заяви, че ЕЦБ е загубила поглед върху икономическата реалност.

ЕЦБ попари надеждите за съкращаване на лихвите през следващите месеци, което можеше да подейства като стимул за забавящата се икономика. Президентът на ЕЦБ Жан - Клод Трише пренебрегна предупрежденията, че скъпото евро може да доведе до вълна на загуба на работни места в европейската индустрия, настоявайки, че главен приоритет на банката е да предотврати инфлацията на храни и енергия да прерасне в искания за по-високи заплати.

„Икономическите фундаменти са стабилни. Акцентираме, че запазването на ценовата стабилност в среден период е главната ни задача", каза Трише.

Решението на Трише се прие най-негативно в т.нар. латински блок на Еврозоната - Италия, Испания, Гърция и Португалия, където спредът на правителствените облигации достигна рекордни значения. Италия е на границата на рецесия, бумът на недвижимите имоти в Испания започва да се преобръща в крах, бизнес доверието в южната част на Еврозоната спада достигайки във Франция 20 - годишно дъно.

След изказването на Трише доларът пропадна до ново вечно дъно от $1.5372 за едно евро. Това накара икономистите от частния сектор да обвинят Европейската централна банка, че пренебрегва риска от „зараза" от САЩ.

Президентът на МВФ Доминик Строс - Кан тази седмица каза, че евро е надценено и призова за незабавни фискални стимули. „Проблемът за евро е, че ЕЦБ е прекалено властна: няма политически противовес под формата на истински европейски финансов министър, отговорен за ръста".

Петер Бофингер, главен съветник за Германия, призова ЕЦБ да интервенира на валутните пазари, предупреждавайки че евро вече е стигнало до ниво, което води до дълготрайни увреждания.

А г-н Трише продължава да повтаря, че ЕЦБ има съвсем различен курс от Федералния резерв на САЩ.

„Финансовото доверие сега е толкова крехко, че последното нещо от което се нуждаем е междуособица между централните банки", коментира икономист.

В момента евро е по-скъпо от еквивалентните нива на дойче марката, франка и лирата в началото на 1990те, когато валутният механизъм ERM изпадна в криза. ЕЦБ може да е по-загрижена за инфлацията, отколкото за икономическия ръст, заявява коментатор на британския The Telegraph, но за Европа по сравнение със САЩ стагфлацията е по-голяма заплаха.