Според третия годишен индекс на провалените държави, който очертава най-слабите държави в света от гледна точка на социални, икономически, политически и военни показатели, България е в една група с Гана, съобщи Deutsche Welle.

Индексът, публикуван от Фонда за мир  и политическото списание на Фондацията за мир „Карнеги”, класира 177 държави по ниво на корупция, криминални прояви, невъзможност за събирне на данъци, групови неравенства, дискриминация и др. фактори.

Въпреки че сме в една от „лошите" групи, все пак сме на границата със следващата по-стабилна група. До момента заемаме 128 място от възможни 177, като най-стабилната държава, Норвегия, е 177-ма.

Тази година „съседки" със сходни показатели са Хърватска, Румъния, Бахамските острови. Учудващ е фактът, че не сме много далече от Либия, която е 115-та по ред по нестабилност.

Според публукуваното проучване, страната ни постепенно се стабилизира, което е свързано с присъединяването към ЕС. Стабилността обаче се подкопава от различни фактори. Един от тях е негативният ръст на населението, т.е. намаляващо население, друг е слабата способност на държавата да се грижи за малцинствата - най-вече ромското.

Други дестаблизиращи фактори са хроничното изтичане на мозъци, неравномерното развитие на градските и селските райони, липсата на единство на политическата власт, и корупцията. Най-слабата държавна институция в България според това проучване е правосъдието.

Миналата година сме били 103-ти от 146 държави, и пак сме фигурирали във втората по застрашеност от провал група.

Напълно стабилните държави са само 15, като Норвегия отново е начело. В тази група са Австрия, Швейцария, Канада, Швеция, Япония, Исладния, Нова Зеландия.

Повече информация можете да получите от тук