Изводът, до който стигна Carbon Disclosure Project е, че големите икономически структури са по-активни в противодействието на измененията в климата по сравнение с повечето държави.

Carbon Disclosure Project е създаден от над 315 портфейлни инвеститори, които притежават и управляват активи от $41 трилиона. Тази организация прави допитване до петстотинте най-големи компании в света, влизащи в рейтинга на Financial Times (FT500) относно реакцията към глобалното затопляне.

77% са се съгласили да отговорят на въпросите на анкетата. 80% от отговорилите смятат, че глобалното затопляне създава нови рискове и възможности за техния бизнес. 95% от фирмите, разбиращи сериозността на ситуацията, сами работят за да намалят изхърлянето на парникови газове. По сравнение с предходната година, ръстът е почти двоен.

Глобално допитване на BBC е установило, че 80% от населението на Земята чувства отговорност за промяна на климата и намира за необходими сериозни мерки за поправяне на ситуацията.

В най-мащабното досега изследване - в него взеха участие над 22 хил. души от 21 държави - показа, че 73% от отговорилите са за сключване на световно съглашение, в рамките на което страните да ограничат изхвърлянето на парникови газове в атмосферата.

Аналогични са резултатите, получени за Китай и САЩ. Но ръководителите на тези две страни продължават да игнорират международните съглашения, регулиращи изхвърлянето на вредни вещества в атмосферата, посочва „Взгляд".

В понеделник в щаб-квартирата на ООН на високо равнище се обсъждаше промяната в климата. Сред главните теми на дискусията бяха смекчаването на последиците от глобалното затопляне, намаление на изхвърляните парникови газове, адаптация към промяната в климата, внедряване на чисти технологии и финансово осигуряване на световната общност в това направление.

Човечеството повече не може да си дава вид, че нищо не се случва" - счита генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

Според резултаите от форума е взето решение за съкращаване на вредните емисии в атмосферата на Земята до 2050 г. с 50%, за да се удържи глобалното затопляне в рамките на два градуса по Целзий.

Според генералният секретар на ООН, намаляването на емисиите наполовина трябва да бъде фиксирано по време на конференцията в Бали през декември.

Досега всички нормативи за намаляване на парниковите газове са били или доброволни, или декларативни. Например на срещата си в началото на септември АТИС (Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество) реши да намали изхвърляният във въвздуха въглероден двуокис с 25% до 2030 година.

Страните от АТИС, сред тях Русия, САЩ и Япония, произвеждат 60% от парниковите газове в света. Но протоколът от Киото не е ратифициран от Австралия, САШ, Китай и развиващите се страни. Действието на протокола от Киото изтича през 2012 г.

До този срок трябва да се разработят нови ефективни мерки, които в перспектива могат да обхванат всички индустриални страни, а също така да предоставят средства и технологии за съкращаване на емисиите в развиващите се страни.

Главното сега е да се постигне политически консенсус. Имаме консолидация на научния потенциал, но не достига политическа воля - казал е Мун на пресконференцията.