От Британия до Япония, най-богатите икономики на света дават свидетелство, че съкровищата им бързо се топят, гласи днешният коментар на Reuters. Доверието сред британските домакинства този месец е най-ниското от мрачните дни на 1974 г., а инфлацията в еврозоната е най-високата, откакто се правят официални изчисления.

В Япония производството намалява за пети пореден месец, а в САЩ се оказва, че в края на 2007 г. икономиката е била в рецесия със 0.2% спад на БВП спрямо предходното тримесечие. Днес докладът за БВП на САЩ показа точно това, вместо очакваният растеж във връзка със задействането на пакета данъчни стимули през второто тримесечие на 2008 г.

Изглежда в момента рязко приключва най-продължителният период на икономически растеж в света от Втората Световна Война насам. „Всичко напомня на стагнация. Движим се по ръба на рецесията" - е коментарът на Холгер Шмайдинг, икономист за Bank of America в Лондон за тенденцията в целия индустриален свят.

Надеждата според Шмайдинг е в ранното и достатъчно сериозно понижение на цената на петрола, което може да спаси богатите икономики.

Единственият позитивен факт сред мрачните известия стана поредното намаление на безработицата в Германия (с 20 хил. души през юли). Въпреки това специалистите предричат по-лоши данни за „мотора на Европа" в бъдеще, когато икономическото забавяне започне да оказва влияние и на трудовите пазари.

Никъде другаде в индустриалния свят нямаше повод за доволство от икономическите новини. Говори се, че в Австралия нещата стоят най-зле. Във Великобритания цените на имотите падат (с 1.7% този месец и с 8.1% на годишна база), сметките на домакинствата нарастват и в следствие на това доверието на потребителите забива нос в земята. То е най-ниско, откакто изследването започва - както е и инфлацията в еврозоната в размер на 4.1%.

Очакванията на икономистите на Ройтерс са за нулев ръст на икономиката на еврозоната през второто тримесечие на 2008 г. В САЩ, през второто тримесечие според националната статистика икономическият растеж е бил 2%, което се равнява приблизително на 0.5% по стандартния европейски способ за представяне на подобни данни, сочи Ройтерс.

"Това може да се оцени като сравнително добро постижение за икономика, разтрисана от имотния и кредитен срив, засегнал също така и други части на индустриализирания свят. Икономистите обаче считат, че може да става дума и за подобрение - еднодневка".