Богатото на нефтени запаси емиратство Абу Даби сформира фонд от 250 милиона долара с надеждата инвестицията да го постави на едно от водещите места в света в разработването на нисковъглеродни технологии, пише специализираната медия edie.net.

Парите от фонда Масдар ще отиват за компании, които разработват „решения намаляващи ефектите" в областта на възобновяемите енергоизточници, енергийната ефективност, управлението на въглеродните емисии, както и проекти свързани с водните ресурси, например обезсоляване на океанска вода.

Преди да бъде открито огромното богатство под формата на нефт през 1962 г., Абу Даби зависеше от риболов. Сега емиратството се стреми да диверсифицира икономиката си с оглед на нарастващото търсене на чиста енергия. Все по-тежки в арабската държава стават аргументите, свързани с чиста енергия и с промени в климата.

Султан Ахмед Ал Джабер, изпълнителен директор на Енергийната Компания на Бъдещето на Абу Даби, която стои зад фонда, казва, че държавата по-скоро ще инвестира в технологии, допълващи фосилните горива, отколкото да се конкурира с тях.

Нуждите на света се променят и традиционните източници на енергия вече не са достатъчни да отговорят на нарастващото търсене. Този прост факт, съчетан с нарастващата загриженост за промяната в климата диктува неминуемото развитие на нови и алтернативни енергийни източници".

Въпреки, че Абу Даби иска да насърчи технологиите, свързани със собствените специфични нужди - енергия от слънцето и обезсоляване на вода, целта на фонда е да има „глобален достъп" и ще финансира проекти по целия свят.

Masdar, което на арабски значи „източник", има начален капитал от 250 милиона. 100 милиона дава правителството на Абу Даби, 100 милиона инвестиционната банка „Кредит Суис" и 50 милиона идват от британските инвеститори в екологични проекти CBG (Консенсус Бизнес Груп).

От началните $250 млн., $175 млн. ще отидат в компании за чисти технологии „за иновативни решения в устойчива енергия", а 75 милиона ще се разпределят между други фондове по целия свят, за да бъде осигурено широко географско покритие и разнообразие на проектите.

Енергийната Компания на Бъдещето, управляваща новия инвестиционен фонд Масдар, е 100% собственост на Mubadala Development Company, инвестиционният орган в Емиратствата на Саудитска Арабия.