Чрез незаконния добив на дървесина сивият сектор в горското стопанство генерира приходи от над 100 млн. лв. годишно, сочи експертен анализ на WWF за незаконния дърводобив в страната през 2006-2013 година.

Изследването на екоорганизацията показва, че годишният обем на незаконната сеч е достигнал 25% от общия добив, а проблемите на горите се превръщат в институционални, съобщи БГНЕС.

Въпреки че масовите бракониерски нарушения в горите намаляват, незаконните практики се случват като формално законни или документално скрити, обяви експертът по програма "Гори" на WWF инж. Александър Дунчев.

В държавните гори проблемите произтичат до голяма степен от смесването на контролните функции и стопанския интерес в една и съща институция - Министерството на земеделието и храните. Допълнителни фактори са корупционните практики, политическият натиск, както и размитата отговорност на участниците в дърводобива.

Злоупотребите в горите се случват заради несъвършената нормативна уредба, а събираемостта на наказателните постановления за нарушения в горите е под 15%.

Над 2 млн. кубика дървесина годишно се изсичат незаконно у нас, каза още Дунчев, експерт от организацията, каза, че бракониерската сеч се прави със съдействието на държавата и контролните органи.