Повечето хора разглеждат диамантите като символ на красота, изящество и романтика, но за милиони други невинни хора в Африка, диамантите са символ на смърт и разрушения.

Най-новият филм „Кървави диаманти" (Blood Diamond), който скоро ще се завърти по кината в САЩ, ще разкаже на публиката, как се добиват африканските диаманти и как се използват за финансиране на криминални дейности. Колкото повече хора знаят историята на африканските диаманти, толкова по-бързо ще се ограничи тяхното използване като разменна монета за човешки животи.

В САЩ вече има прокарани закони за превенция на внос на диаманти, за които е известно, че идват от лица свързани с криминални дейности. Нужно е обаче и потребителите да бъдат образовани, за това какво са „кървавите диаманти" и от къде произхождат.

Терминът „кървави диаманти" за първи път беше използван от организациите, които защитават човешките права в края на 90-те години. Под тази класификация спадат всички ценни камъни, които се използват за финансиране на въоръжени конфликти (главно в Африка) и други криминални дейности. Голяма част от обикновеното африканско население, включително и деца, е принуждавано да работи в мините при абсолютно никакви мерки за безопасност, за да добива диаманти. Скъпоценните камъни след това се продават от бунтовнически групи, които финансират престъпните си дейности.

През последното десетилетие, продажбата на „кървави диаманти", наричани още „конфликтни диаманти" (conflict diamonds), e финансирала няколко граждански войни в Африка с над 4 млн. убити и ранени цивилни граждани. Страни като Ангола, Сиера Леоне, Либерия, Демократична република Конго, а сега и Кот д'Ивоар, са тези които най-често използват ценните си природни ресурси, за да финансират тираничните си управления.

Новият филм, пресъздава случки и действия от гражданската война в Ангола от 90-те години, но публиката не трябва да се заблуждава, че търговията с „кървави диаманти" е останала далече в историята.

Само преди два месеца, група експерти от ООН публикуваха доклада си, според който диаманти на стойност $23 млн. идващи от Кот д'Ивоар, са били незаконно пуснати на световните пазари. Тези диаманти, както и други идващи от ДР Конго, продължават да финансират насилствените управления на африканските държави.

Съединените Щати, които са най-големият потребител на диаманти в света (две-трети от общия световен обем), е една от държавите, които са подписали обща харта наречена „Процесът Кимбърли", която налага по-стриктен контрол на внасяните и изнасяни диаманти. Камъните се проверяват от къде идват и за всички нужни документи. Въпреки, че през последните години се засили контролът върху произхода на ценните камъни, все още системата има много „дупки", които трябва да се запълнят, за да не се стига до нова ескалация на напрежението в Африка.

Контрабандно пренасяните диаманти се смята, че са около 4% от всички, които са на пазара в момента. Цялата световна търговия се оценява на близо $7.5 млрд., при което и скромен процент е напълно достатъчен, да подклажда конфликтите в горещите точки на света.

За да бъде обезкуражен добивът и продажбата на „кървави диаманти", както и да се промотират единствено легално добиваните диаманти, от САЩ са обещали, че в най-скоро време ще имат добре работеща система за мониторинг на вноса на диаманти. Американската диамантена индустрия, трябва да приеме и да налага системата за оценка, която да дава веднага информация от къде идва диамантът.

Потребителите по цял свят имат също голяма роля за превенция на разпространението на диаманти. Всеки клиент, който си купува изделие произведено от диаманти, трябва да се поинтересува за техния произход, а продавачите задължително трябва да имат документ за всеки от своите камъни. Легалните диаманти добивани в Африка стимулират работата и живота на десетки хиляди африкански работници, докато „кървавите диаманти" единствено спонсорират насилие и смърт.

Все още остава много работа, преди да бъдат спрени изцяло или поне в голям процент диамантите използвани за финансиране на военни конфликти в Африка. Експлоатацията на невинни хора и деца е забранена от международните правозащитни организации, което също е стимул тя да бъде прекратена незабавно.