Globul и небанковата финансова институция Интеракт Файнанс, които са познати повече с марката си iCard представиха днес нов продукт, който позволява на мобилния телефона да се превърне в банкова карта. С новия продукт всеки ще може да прави покупки в интернет, да пазарува в магазин или да тегли пари от банкомат. Последната услуга е възможна с предоставената MasterCard, която се получава при откриване на електронно портмоне. Самото електронно портмоне, което предоставя  изброените по-горе услуги ще може да се управлява чрез мобилния телефон, а парични преводи за зареждане на сметки ще могат да се правят във всеки един от магазините на мобилния оператор, заяви Петя Златева, директор, която е директор на отдел Продукти и услуги на GLOBUL

При зареждането на електронното портмоне чрез банков превод или електронно банкиране, средствата са налични до три работни дни след превода.

Припомняме, че в началото на месеца унгарско-българското дружество Cellum България, обяви подобна услуга, като от там посочиха, че разчитат на прорастящата употреба на смартфони в България. Според тях около 1.3 млн. души у нас вече разполагат със смартфони.

Чрез електронното портмоне GLOBUL iPay всеки потребител от всяка точка на света, от мобилното приложение или чрез SMS, както и от персоналната си страница може да изпрати пари на всеки. Необходимо е единствено да знае мобилния телефонен номер на получателя, a изпратените средства са достъпни веднага.

Услугата може да се използва, както от абонати на мобилния оператор, така и от всеки друг.

Активирането на електронното портмоне GLOBUL iPay е безплатно, не се заплащат никакви месечни или годишни такси за администрация и поддръжка, плащанията за стоки и услуги в търговски обекти или онлайн, както и получаването на средства също са без такси, а таксата за изпращане на пари е само 20 стотинки. Потребителят заплаща единствено еднократна промоционална такса за издаване на ко-брандираната карта GLOBUL iPay MasterCardТМ oт 3 лв.