Прокуратурата ще иска отстраняване на Жени Начева от длъжност директор на здравната каса (НЗОК), съобщи Стелиана Кожухарова, говорител на главния прокурор, цитирана от БТА. Други обвиняеми са бившият зам.-здравен министър и бивш шеф на НЗОК Емил Райнов и Валадин Битолски, шефът на политическия кабинет на експремиера Станишев.

На Начева са повдигнати две обвинения за престъпления по служба -  първото е за това, че в периода февруари-май 2009 г. в гр. София, в качеството си на длъжностно лице е разпоредила да бъде извършена корекция в бюджета на РЗОК - Сливен, като бъде завишен годишния разполагаем лимит.

Второто обвинение е за продължавано престъпление по служба, извършено в периода 1- 31 март 2010 г.

Жени Начева бе избрана за директор на НЗОК от парламента на 10 февруари. Тя смени на поста д-р Румяна Георгиевна, която подаде оставка.

Да припомним, че по време на дискусията по избора председателят на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов каза, че за първи път се предлага толкова независима и експертна фигура за това място. За първи път шефът на касата се избира от Народното събрание. Досега директорът на институцията се назначаваше с конкурс.

На Райнов са повдигнати две обвинения за търговия с влияние. Според разследващите органи той е поискал веднъж 17 млн. лева и втори път 11 млн. лева за периода 2005-2008 г. от управителя на Търговска лига Тихомир Каменов.

С обвинение в помагачество е и Валадин Битолски.

И на тримата обвиняеми е определена мярка за неотклонение „Парична гаранция" в размер на по 2000 лв.

По повод повдигнато обвинение от Софийската градска прокуратура, по-късно днес НЗОК ще излезе с официална позиция, пише на сайта на здравната каса.

„Очаквам Жени Бумбарова-Начева да подаде оставка от поста директор на НЗОК, за да може институцията да продължи нормалната си работа", заяви по-късно министър-председателят Бойко Борисов, цитиран в разпространено до медиите прес съобщение.

„В течение съм на разследването от самото му начало. Поздравявам прокуратурата и ДАНС за добрата съвместна работа. Както многократно съм заявявал, ще бъдем безкомпромисни към всеки човек, за когото постъпят данни за извършени нарушения, независимо дали е от предишните или от настоящите управляващи", допълни премиерът. Той заяви още, че има готовност да предложи нова кандидатура за поста директор на НЗОК, при положение, че г-жа Начева подаде своята оставка.