Вчера Министерството на земеделието на САЩ (USDA) публикува редовния си месечен доклад за състоянието на световния баланс на зърнени храни и маслодайни семена. Часове преди оповестяване на актуализираните прогнозни данни в търговските среди преобладаваха нагласи за редуциране на запасите от пшеница, царевица и соя в САЩ и в глобален мащаб, предвид активизиране на експортното търсене напоследък, коментира Farmer.bg.

Независимите анализатори очакваха и изразено намаление на оценките за добив от соя в Южна Америка вследствие на силната суша в Бразилия. Актуализираните прогнозни числа обаче се оказаха по-оптимистични от очакваните и провокираха спекулативните продажби на фючърсния пазар.

С най-голям ценови срив завърши вчерашната търговия соята на борсата в Чикаго - с минус 15 долара за майския контракт, на равнище 521 долара за тон. Майската пшеница завърши с отрицателно отклонение от 5 долара на равнище 535,40 долара за тон.

Въпреки песимистичните прогнози на редица авторитетни независими анализатори USDA вчера вдигна летвата за световния добив от пшеница през 2013/14 г. с нови 800 хил. тона от 711,9 млн.т до 712,7 млн.т, а това е с 56,3 млн. т. повече в сравнение с предходния сезон. Вълната на спекулативните продажби достигна и до европейския пазар.

Вчера цената на мартенски контракт пшеница на борсата в Париж падна с 6,75 евро - до 208,50 евро за тон. Търговците коментират, че новата редакция на зърнения баланс, представена от USDA, успя да намали напрежението предизвикано от кризата в Украйна, но този фактор за съжаление продължава да бъде определящ за европейския пазар.