Новият генерален секретар на ООН  Бан Ки Мун днес ще положи клетва в Ню Йорк, съобщава ПРАЙМ-ТАСС. Церемонията ще премине в хода на пленарното заседание на Генералната асамблея, което започва 10.00 часа местно време (16.00 ЦЕ). На същото заседание държавите-членки на ООН възнамеряват да отдадат дължимото уважение на бившия генсек на ООН Кофи Анан.

62-годишният южнокорейски дипломат бе назначен за осми по ред генерален секретар на ООН на 13 октомври т.г.. Той ще започне да изпълнява новите си задължения от 1 януари 2007. Кофи Анан, който се задържа два петилетни срока на този пост, ще напусне кабинета си на 31 декември.

Според сценария, председателят на 61 сесия на генералната асамблея Хайя Рашид ал-Халифа от Бахрейн още веднъж официално ще обяви, че Бан Ки Мун е назначен за генерален секретар на ООН до 31 декември 2011. След това той ще трябва да повтаря думите на клетвата. Той ще обещае да „изпълнява, съблюдавайки пълна лоялност, благоразумие и дълг, функциите, възложени на Генералния секретар на ООН" действайки само в интересите на ООН и „без да приема указания от което да е правителство и други властови органи, които не влизат в Организацията".

Преди да е произнесена клетвата, Генералната асамблея ще одобри резолюцията „Полагащото се уважение на генералния секретар на ООН Кофи Анан". В нея ще е отбелязан „изключителния принос за укрепването на международния мир и безопасност, а също и изключителните усилия за укрепване системата на ООН, защита правата на човека и основополагащите свободи за всички и в интерес на по-доброто бъдеще на човечеството".

С думи на признателност към Анан ще се обърнат и координаторите на всяка от петте регионални групи, представител на страната, в която се помещава щаб-квартирата на ООН, а също и представител на Европейския съюз и на Движението за неприсъединяване.

След завършване на церемонията, новият генерален секретар ще даде пресконференция.