Отвличания в Колумбия, откупи в Бразилия, рекет в Русия, радикални ислямисти в Африка, Таджикистан и Узбекистан: инвеститорите трябва да се въоръжат не само с търпение, за да се справят с опасностите в редица региони на света. Изследване, цитирано от Handelsblatt, показва регионите, в които действително е опасно.

Автор на изследването е британската компания за услуги по сигурността Control Risks. „Светът не става по-опасен - рисковете просто мигрират" - казва шефката на изследването Дженифър Харбисон.

Тероризмът си остава най-голямата заплаха за предприемачи и инвеститори, не само в Близкия и Средния Изток. Броят на покушенията срещу частни личности и предприятия и тяхната собственост устойчиво нараства, се казва в изследването.

Нарастваща ислямска радикализация се наблюдава в страните на Африка и бившия СССР (Грузия, Азербайджан, Тиджикистан и Узбекистан). Това е опасно за западните инвеститори, които искат да експлоатират богатите залежи на петрол около Каспийско море.

Опасно е също така в богатата с нефт Нигерия и най-вече около мините за металната руда колтан в северно Конго. Там местни военновременни вождове контролират търговията с ценната суровина, използвана за направата на мобилни телефони и компютърни чипове. Говори се, че гражданската война по контрола върху мините е отнела живота на 4 милиона души. „Сега протичат избори, но едва в следващата година ще разберем дали ще бъде постигната стабилност там", коментира Харбисон.

Според експерти, новият център на терористите от Ал Кайда, Абу Сайаф или Гамал ал Исламиах е филипиският остров Минданао.

Също и криминални групировки вгорчават живота на бизнесмените от цял свят. Новият вариант на отвличането с цел откуп в Бразилия и Аржентина се нарича „експресно похищение". Жертвата остава само няколко часа под властта на похитителите, най-често тя се завежда до най-близкия паричен автомат и там трябва да заплати с кеш за свободата си.

„Също и в Индия и Китай нараства борят на отвличанията", казва Кристоф Бентеле, председател на Aon-Crisis-Management, поделение на най-голямата в света застрахователна група Aon. Индия е в първата петица на отвличанията на емигранти. Най-вече в икономическите центрове като Бангалор, Мумбай, Делхи, Хайдерабад и Ченай.

Остава поне това утешение, че исканите откупи засега са скромни. Криминалните банди се задоволяват със суми между 150 000 и 250 000 долара. За срвнение, в Русия или Грузия пазарлъците започват от ниво 1 милион долара. „Криминалните банди и мафиотските структури са най-голямата опасност в Русия" - пояснява Харбисон. Същото се отнася и за Южна Африка.

По отношение на германските бизнесмени обаче, не изглежда те да са твърде активни в споменатите високорискови региони. А когато се решават на това, те предпочитат да действат съвместно с местен жител, който познава заплахите на собствената си държава.

На картата е показано географското разпределение на риска по държави от изследването на Control Risks. Както виждаме, в България рискът не е висок. Но в съседните Турция и Македония, както и в близките Молдова и Украйна нещата не стоят така.

Методиката на изследователската група е следната: скалата за оценка варира от незначителен през малък и среден до висок и изключително висок. В последните две категории падат 53 държави, които са опасни или частично опасни за чуждестранните предприемачи.

Освен рискът за сигурността се оценява и политическия риск, защото корупцията, несигурната законова уредба и продукт пиратството вредят на бизнеса. Най-лоши са резултатите на Китай в това отношение: всяка година в страната се продават имитирани продукти за 16 милиарда долара. Износът на китайски фалшификати е много по-висок.