Независимо от спорадично появяващата се информация, за проблеми при прибирането на зърнената реколта, все пак министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов увери, че проблемите от миналата година са преодолени и жътвата върви нормално.

Миналата седмица земеделски производители предупредиха, че продължителните и сериозни валежи, от една страна, забавят жътвата, от друга страна, развалят добивите и качеството на пшеницата пада.

Министър Найденов заяви, че е възможно зърнената реколта да бъде с около половин милион тона по-малко от очакваните около 4 млн. тона.

За зърнения баланс на България са необходими около милион и 800 хиляди тона. Това означава, че страната разполага с два пъти повече от необходимото, допълни министърът.

Министър Найденов предупреди хлебопроизводителите да прекратят сегашната практика да купуват вместо хлебна - фуражна пшеница, и да произвеждат хляб с добавки.

Разликата в цената между хлебната и фуражната пшеница е три-четири стотинки, а в крайната цена на хляба става пет стотинки. Според Найденов всеки би дал пет стотинки повече за един хляб, но да е сигурен, че той е направен от висококачествена пшеница.

Мирослав Найденов добави, че следващите проверки за качеството на храните ще се насочат към хлебните изделия