Само преди три дни шефът на известната американска банка Bear Stearns убеждаваше Уолстрийт, че фирмата му не е изложена на опасност. Сега уверенията на г-н Алан Шварц се обърнаха в опасения за фалит, като клиентите й масово започват да настояват да им се върнат парите, което още повече влошава ситуацията на закъсалата инвестиционна банка.

В петък се наложи JPMorgan Chase и Федералната резервна банка на Ню Йорк да протегнат на Bear Stearns финансов спасителен пакет, за да я задържат на вода, пише The New York Times. Тази стъпка е изключителен шок за финансовата система, причинен от кредитната криза. Развоят на събитията сега доведе до по-рано невероятните очаквания, че някой от големите на Уолстрийт може да падне.

Може да се стигне до евентуална продажба на част от Bear Stearns, чиито загуби от инвестиции, свързани с ипотеки, се увеличават. За да задържи 85 годишната банка платежоспособна, JPMorgan с подкрепата на нюйоркския ФЕД разшири кредитната линия, която дава на Bear Stearns. Мечката има 28 дни да затегне финансовото си положение, или - по-вероятното - след това трябва да си търси купувач.

Заради притеснения от домино ефекта от кредитната криза върху големите банки, акциите във финансовия сектор в САЩ рязко се понижиха в петък, като виновникът Bear Stearns бе наказан с 47% загуба на стойност, а посредникът JPMorgan с 5%. Часове след тази новина, друга прочута фирма на Уолстрийт, Lehman Brothers, обяви че е теглила тригодишен кредит от банките и акциите й паднаха с 15%.

Американските политици изглежда ще прекарат уикенда в размисли какво може да се направи за срива във финансовата система. Потенциалните купувачи ще започнат (а RBS и J. C. Flowers вече са започнали, ако се вярва на вътрешната информация) да кръжат около Bear Stearns.

След драмата председателят на ФЕД Бен Бернанке предупреди за назряваща буря от преустановени плащания по ипотеки. Президентът Буш направи досега най-явното признание за икономическите трудности в страната, макар и за да защити действията на своята администрация. Буш говори за по-драстични стъпки от страна на правителството и Федералния резерв "за осигуряване на стабилност на нашите пазари".

Драмата на Bear Stearns е започнала в четвъртък вечер, когато изпълнителният директор Алан Шварц се е обадил екстрено по телефона на колегата си от JPMorgan Chase Джеймс Даймън. Някои запознати хора твърдят, че Шварц е казал на Даймън, че подопечната му институция се затруднява с финансирането на ежедневните си операции, ситуация която застрашава оцеляването й.

Тъй като JPMorgan е основната клирингова банка на Bear Stearns, тя е в добра позиция да оцени гаранциите, които Bear Stearns може да осигури срещу кредита. Но Даймън настоял за подкрепата и на Тимъти Гайтнер, президент на нюйоркския ФЕД, който от своя страна бързо се съгласява с плана. Двамата банкери прекарали нощта в преговори, асистирал им Гари Пар, топ банкер от Lazard, и в ранните часове на петък споразумението било подписано.

Размерът и условията на предоставения кредит не се разкриват. JPMorgan ще тегли пари назаем от ФЕД и ще ги отпусне на Bear Stearns, като рискът по кредита ще се носи изцяло от ФЕД.

Намесата на ФЕД обрисува притесненията на регулативните органи за доверието на Уолстрийт, най-ценният актив на финансовия свят. Традиционно ФЕД е помагала на търговските банки в моменти на паника, но не и на инвестиционните банки, които не държат спестявания на клиенти (макар през 1999 разделението на инвестиционни и търговски банки, идващо още от времето на Депресията, да беше смекчено).

Историк на Уолстрийт от Манхатън колидж е казал: "Не помня действие на ФЕД, насочено към не-търговска банка. Такива неща се виждат в след - регулационната околна среда".

Алан Шварц зае поста главен изпълнителен директор в началото на тази година. Bear Stearns бяха сред тези, които създадоха смртносносната ниша на пазара на подкрепени с ипотеки ценни книжа. Само че миналото лято два от техните хедж фонда, специализирали в пазара на вторични ипотеки, се сгромолясаха. От там, където Bear Stearns преди беше най-силен, сега може да дойде фалита.

Със залеза на хедж фондовете започна бавният, но упорит процес на загуба на пазарното доверие към банката. Подобна ерозия е опустошителна за всяка инвестиционна банка, особено за такава като Bear Stearns, чийто ливъридж показател е 30 към 1, тоест компанията е привлякла кредит 30 пъти по-висок от собствената база от $11 млрд.

Шварц в петък намекна, че дните на Bear Stearns като независима банка може би са преброени: "Това е мост към по-трайно решение, което ще ни позволи да погледнем към стратегически алтернативи". Като най-малка от големите на Уолстрийт, Bear Stearns досега подминаваше офертите на мощните конкуренти и се опази от пазарните кризи и шокове през последните десетилетия.

Но предишният изпълнителен директор, Кейн, не устоя на съблазанта на ипотечния бум между 2003 и 2006 г. Тъй като той държеше 5% от компанията, ръстът на акциите на банката, инвестираща в ипотечни ценни книжа, го направи за кратък момент милиардер.

Сега обаче главните кредитори на Bear Stearns и клиентите хедж фондове са загрели телефоните, искайки парите си обратно - може би окуражени от коментарите на Шварц, че капиталът и ликвидността на банката остават силни.

В петък цената на акциите на Bear Stearns потъна до $30, цяла пропаст от счетоводната цена на акциите на компанията $80. Все пак в понеделник ще бъде изнесен балансът за първото тримесечие и според директора резултатите ще са в очакванията на анализаторите, банката ще е на печалба. Само че въпросите остават и основна грижа е реалната стойност на банковите активи.

"Обществото никога не е разбирало колко са зависими от ливъриджа тези финансови институции", казва Самюел Хайес, професор по инвестиционно банкиране в Харвард. "Но хората на пазара разбират съдържащия се риск. Това е щурм върху банка ".