На първи януари 2008 шестте страни - членки на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив (Gulf Cooperation Council, GCC) обявиха за създаването на собствен общ пазар. Информацията е публикувана от AFP с позоваване на заявлението на генералния секретар на GCC Абдулрахам ал-Атия.

Съвкупният обем на новия общ пазар е $715 млрд. Освен свободното движение на капитали между страните от GCC, съглашението предвижда свободно придвижване, живеене и труд, а също и равни икономически възможности за гражданите.

Абдулрахам ал-Атия напомня, че създаването на общ пазар е било посочено като цел при учредяване на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив през 1981, подари което сме свидетели на „историческо постижение".

В началото на декември 2007 членовете на GCC се договориха да въведат единна валута през 2010, макар и по тази тема да имаше разногласия сред участниците. Представителите на Оман заплашиха, че ще излязат от проекта, ако останалите страни настояват за единната валута. ОАЕ пък предупреждава, че няма да може да се справи в посочения срок технически. Сега валутите на всички страни от GCC освен Кувейт са привързани към американската валута.

През 2003 година шестте държави подписаха единно митническо съглашение с ЕС, главният им икономически партньор, за опростяване правилата на търговията между двете организации.

Шест монархии изграждат GCC: Бахрейн, Катар, Кувейт, ОАЕ, Оман и Саудитска Арабия. Икономиките им се базират на добива и продажбата на петрол. Съвкупната площ на тези страни е 2,6 милиона квадратни километра. На тази територия живеят около 35,1 милиона души - но граждани на GCC са не по-вече от 60% от този брой, другите са чужденци - гастарбайтери.

Запасите на петрол в GCC са 484 милиарда барела, или повече от половината от резервите на ОПЕК. Търговският оборот с тези арабски държави сега е около 10% от световния, но според арабски бизнесмени би могъл да се увеличи до 25% през следващите две години.