Община Добрич е партньор на МРРБ и ПРООН по проект за обновяване на многофамилни сгради, информира Добрич.com. За първи път се предлага реална помощ на живущите в режим на етажна собственост за цялостно обновяване на жилищни сгради и околни пространства.

Възможният минимален мащаб на обект за обновяване е цял блок. Според предварителни изчисления, направени за осем-етажен панелен блок, разходите за един квадратен метър разгъната площ са 105 лева. 54,5 от тях ще се поемат от проекта, а останалите 50 лева - от собствениците.  

Дейностите, които ще се подпомагат, са свързани с повишаване сигурността на обитаване и енергийната ефективност на сградите. Необходимо е 100 процента съгласие на живеещите в жилищната сграда.

Финансовата подкрепа, която проектът ще предостави на етажните собствености,  покрива

100% разходи на обновителния процес, които хората не са склонни да финансират, като: техническо и енергийно обследване на сградата; цялостен проект за саниране (обновяване) на сградата; обновяване на някои общи части от сградата - покрив и плоча над сутерен, вход, козирка, фоайе, стълбищна клетка; строителен надзор и инвеститорски контрол, организация и администриране на процеса;

20% от стойността на строително-ремонтните дейности за обновяване на отделните жилища;

100% от стойността за обновяване на околни пространства.

Желаещите да се включат в проекта собственици на жилища в етажните собствености имат възможност да се сдружат доброволно; да постигнат съгласие за обновяване в рамките на цял блок, да упълномощят свой представител; всички собственици от блока да поемат ангажимент за финансиране на своя дял от обновяването, и да поддържат в бъдеще обновеното. В проекта могат да кандидатстват етажни собствености в многофамилни сгради.

Приоритет при класирането ще имат едропанелни блокове в жилищните комплекси, следвани от многофамилни жилищни сгради строени по индустриален способ в жилищни комплекси, единични жилищни сгради строени по индустриален способ, и на последно място многофамилни жилищни сгради, построени преди повече от 15 години.