Във вторник (13.03.2007) Организацията на Обединените Нации коригира нагоре прогнозата си за броя на населението на планетата през 2050. Според учените, тогава на Земята ще живеят 9.2 млрд. души - с 2.5 млрд. повече, отколкото днес. През 2005 прогнозите на ООН за броя на населението през 2050 бяха 9.1 млрд. През 2002 прогнозата бе 8.9 млрд. Информацията е на Deutsche Welle.

Очакват се съществени промени в средната възраст на населението. Според ООН, през 2050 на Земята ще живеят три пъти повече стари хора отколкото в началото на нашето столетие. Днес 673 милиона души са по-стари от 60 години, докато през 2050 те могат да се два милиарда, една трета от световното население днес. Така на всяко дете ще се падат по двама на възраст на 60 години.

В най-слабо развитите страни населението нараства най-бързо. В 50-те най-бедни държави на света през 2050 населението ще се увеличи от 0.8 млрд. на 1.7 млрд. В развиващите се страни тогава ще живеят 7,9 милиарда души. За разлика от тях, през 2050 в Европа ще живеят 67 милиона души по-малко, отколкото днес.

Според доклада на ООН, по-голямата част от човечеството в обозримо бъдеще ще живее в Азия. През 2050 там ще живеят близо 4 милиарда души, или с 1,3 млрд. повече, отколкото сега. Обаче нещо ще се промени съществено - Китай ще добави едва 96 милиона нови жители, което ще е много под очаквания прираст на Индия от 524 милиона души до 2050. И според този сценарий Китай ще отстъпи на Индия позицията на най-многолюдна държава още през 2025.

Експерти от ООН посочват, че изнесените данни са съставени при намаляващ брой деца на жена. В противен случай световното население през 2050 може да достигне дори дванадесет милиарда души. Бъдещият ръст на населението ще идва почти изключително от развиващите се страни.

Напротив, още днес 28 индустриални държави въз основа по-ниската си раждаемост бележат спад на броя на населението, което компенсират отчасти с приемането на имигранти. В Германия например годишно се вливат 150.000 хиляди души - чуждестранни граждани.

В страни с по-младежка структура на населението като Афганистан, Уганда, Нигер или Конго през следващите 43 години населението ще се увеличи дори трикратно. Затова в тези държави е изключително наложително прилагането на мерки за семейно планиране. Само ако се забави раждаемостта, тези страни ще могат успешно да се борят за излизане от зоната на бедността.

От изследването става ясно, че СПИН рязко намалява жизнените очаквания на хората в някои страни. В Южна Африка, където през 1990те жизнените очаквания средно са били 62 години, сега продължителността на човешкия живот се установява на 49 години.

Дава се примерът, че в Африка на един мъж годишно се падат седем презерватива. За да се ограничи ръста на населението, индустриалните държави трябва рязко да увеличат помощта си за развиващите се страни. Необходима е много работа за разясняване принципите на семейното планиране.