„Още нови данъци", обобщава от първата си страница „Капитал Daily"
Печалбите от сделки на фондовата борса и от хазартни игри също може да се обложат с данък от началото на следващата година. Това съобщи лично министърът на финансите Симеон Дянков в събота, като се обяви за отпадане и на останалите преференции, след като през миналата седмица беше обявено предложение да се обложат досега освободените от данък доходи от лихви по депозити на физическите лица (при фирмите и сега те формират приход, който влиза при изчислението общия им финансов резултат, който се облага).

"Аз смятам, че те също трябва да бъдат обложени, и се надявам, че до края на бюджетната процедура тази година те ще бъдат обложени - доходите от борсата или въобще от капиталовите пазари", коментира той в интервю за радио "Дарик".

За хората и фирмите

От изказването на вицепремиера не става ясно дали и за тази преференция се обмисля да отпадне само за физическите лица или ще бъдат обхванати и юридическите, които също са освободени от данък върху капиталовите печалби. Този режим беше въведен при управлението на Симеон Сакскобургготски като мярка за стимулиране на капиталовия пазар.

Ако преференцията отпадне само за физическите лица обаче ще е лесно мярката да се заобиколи чрез инвестиране през еднолична фирма. Освен това половинчатото решение ще противоречи на обявения дух на премахване на всякакви привилегии и облагане на всички доходи.

"Не го предлагам аз, но работим по такъв анализ по поръчение на депутати от парламента, така че, като минат данъчните закони през парламента, всички дупки, оставени 2006-2007 г., да се затворят, за да можем да кажем: имаме най-ниския данък в Европа - 10%, но няма изключения за всички, защото това е идеята на този тип данъчно облагане", каза още финансовият министър и допълни, че е редно да се плаща данък дори и върху печалбите от хазартни игри.

За печалбите и загубите

Експерти от Министерството на финансите обясниха, че работят съвместно с депутатите от ГЕРБ, които ще предложат законодателните промени, но конкретните текстове още не са готови.
Още от статията на „Капитал Daily"

„7 млн. лв. от данъка за тото", е едно от водещите заглавия на „24 часа"
Печалбите от тотото също ще се облагат с данък от 10% от началото на следващата година, каза пред "24 часа" финансовият министър Симеон Дянков.

Той обясни, че облагането, което ще бъде въведено за печалби от хазарт, обхваща дефиницията по закон.

Миналата година спортният тотализатор е раздал печалби за малко над 70,2 млн. лв.

При запазване на сумата това означава, че бюджетът ще спечели 7 млн. лв.

В събота финансовият министър обяви, че между двете четения на закона за бюджета за 2013 г. ще бъдат въведени налози и върху печалбите от хазарт и от фондовата борса. Според закона за хазарта такава е всяка игра, в която има залог и може да се получи печалба или той да бъде загубен.

Изключения правят спортни състезания с награден фонд за участниците, развлекателни игрални съоръжения, минифутбол, билярд или тенис на маса, хвърляне на стрели, боулинг, пейнтбол, бридж, табла, викторини и други.

Хазартните игри пък са тото, лотарии, томболи, лото, числови лотарийни игри, игрални автомати и други подобни съоръжения, игри на игрални маси в казино и залагания върху резултати от спортни състезания. След въвеждането на данък и за тях при печалба от 1000 лв. например от тотото в хазната трябва да бъдат внесени 100 лв.

Промяната с облагане и на печалбата от борсата ще засегне физическите лица.
Още от статията на „24 часа"

„По заръка на Путин: Идват руските милиарди", четем от първата страница на „Стандарт"
Руски милиарди ще съживяват спа туризма ни. По заръка на президента Владимир Путин богаташи оглеждат занемарени санаториуми и хотели по Черноморието. Созопол, Царево, Приморско, Лозенец, Ахтопол и Синеморец са сред най-атрактивните места за бизнесмените, разказа за "Стандарт" шефът на Съюза по балнеология и спа Стефан Шарлопов. Инвеститорите искат да съчетаят спа и исторически туризъм. Те търсят курорти, които са пожалени от бума на строителството. Руските бизнесмени имат интерес към дългосрочни проекти. За първи път от 15 години се усеща промяна в нагласата към страната ни, разкри още Шарлопов. Доскоро целта им беше да вложат пари, за да получат бърза печалба. Друга тенденция напоследък, е връщане на интереса на братушките към българските храни.
Още по темата от „Стандарт"

„Затварят "Суходол", боклукът тръгва към Долни Богров" е водещото заглавие на „Труд"
Сметището край кв. "Суходол" ще бъде запълнено до края на годината. Боклукът на града поема към старото депо, близо до с. Долни Богров.

Новината е "закодирана" в нова обява на Столичната община за пряко договаряне по дейността. Кметството е заявило през септември промяна на проекта за рекултивация на старото сметище, което се прави от обединение "Закриване на депо Долни Богров". В него участват компаниите "Строително-Предприемачески Холдинг" ЕООД, "Морис Тео" АД - Париж, Франция, и "Водстрой - Пловдив" АД. Обединението трябваше да рекултивира старото депо с договор от януари 2012 г., но кметството променя задачата му. Новият проект вече предвижда свободният капацитет на депото до Долни Богров да бъде запълнен с отпадъци, а останалата част - рекултивирана. Проектът е за над 36 млн. лв., а срокът за изпълнение е 36 месеца.

В мотивите към проекта, подписани от кметицата Йорданка Фандъкова, се посочва, че депото в Долни Богров се отваря и заради продължаващото закъснение на одобрението за финансиране от Еврокомисията на завода за отпадъците. Това довело до необходимост от осигуряване на допълнителен капацитет за депониране на отпадъците за периода 2012-2015 г., когато се очаква да е готов заводът.

"В депото до Долни Богров ще отиват част от отпадъците на града, които след сепариране не могат да бъдат рециклирани или изгорени", уточни зам.-кметицата Мария Бояджийска. В това число влиза и битовият боклук от домакинствата. Идеята е сметището да работи около 2 години.
Още от статията на „Труд"

"Всеки четвърти шестокласник е под прага на грамотност", пресметна от първата си страница „Сега"
Стряскащи резултати за грамотността на шестокласниците е показало проучване, проведено от държавния център за контрол и оценка на качеството на образованието и Фондация "Заедно в час". Около една четвърт от учениците в страната са показали много ниско ниво на четивна и математическа грамотност. Първото по рода си изследване за уменията на 12-годишните се е провело под формата на два теста - по четене и по математика.

23.6% от шестокласниците са демонстрирали постижения на първо и под първо равнище, т.е. те срещат трудности при извличане на явна информация, при обобщаването на разпръсната информация из текста и осмислянето й по различни признаци. Най-вероятно тези ученици срещат трудности с материала по различни предмети и предпочитат да решават задачи от формaта с избираем отговор.

Най-многобройна е групата на децата със средно ниво на знанията - 61.4 на сто, а с постижения на трето, най-високото равнище са 15% от учениците. Средният резултат на шестокласниците от теста е 500.01 т. Най-ниският постигнат резултат е 279 т., а най-високият - 690 т. Учениците с високи резултати на теста по четене могат да бъдат окачествени като читатели с развити умения за боравене с информация, успяват без проблем да откриват "казаното в текста" и да се ориентират много добре за "подсказаното" в него. Те могат да се дистанцират от текста и да изразят независимо мнение, което успяват не само да формулират, но и да обосноват в рамките на кратък свободен отговор, посочват авторите на изследването.

Средният успех по математика е 498.98 т. при среден за скалата 500 т. Минималният бал е 297 т., а максималният достига 714 т. 302 ученици - точно 25%, са под критичната граница и делът им е тревожно висок, констатират авторите на проучването по математика. С изключително ниска математическа грамотност под допустимия най-долен праг са 15%. Това означава, че те не владеят основните правила за смятане, не умеят да записват с познатите символи математически текст.
Още от статията на „Сега"

„Бойко Борисов: Плоският данък остава", пише на първата си страница „Класа"
Плоският данък от 10% няма да бъде сменян с прогресивно подоходно облагане, заяви вчера премиерът Бойко Борисов. По думите му, данъчната стабилност е много важна за инвеститорите и затова няма да има промяна в размера на налозите. Така Борисов опроверга финансовия министър Симеон Дянков, който коментира пред „Дарик радио", че България трябва да се върне към прогресивно подоходно облагане след няколко години. Въведеният у нас през 2006 г. плосък данък е бил верният ход за онзи момент и не е било необходимо да се променя в разгара на кризата, обаче вече трябва да започне дебат за промяна на данъчната и социалната политика, смята Дянков, която  трябва да се нагоди към предстоящото десетилетие на нисък икономически растеж в Европа.

След като преди дни стана ясно, че правителството е решено да обложи с данък от 10% лихвите по депозити на граждани, вече се работи по въпроса за облагането от догодина и на печалбите от игра на Българска фондова борса (БФБ), както и от хазартни игри, съобщи финансовият министър. Трябва да има равно третиране, каквато е идеята на плоския данък, смята Дянков. Той същевременно е категоричен, че пенсиите няма да се облагат с данък.

Министърът прогнозира, че може да се въведе и данък върху финансовите транзакции, който въпрос се обсъжда в Европа, но в бъдеще. По думите му, това е нещо като данък върху лихвите по депозити, но за големите транзакции.

Трябва да се облагат и парите от земеделска аренда, но това е тема за следващ правителствен мандат, смята Дянков. Според него така ще има  равнопоставеност, иначе към изключенията ще се насочат спекулативни капитали.
Още от статията на „Класа"

"Топ 10 на най-големите вятърни паркове в България", обобщава „Капитал Daily"
В последните години много се спекулира кои всъщност са инвеститорите във възобновяема енергия в България. В тази връзка "Капитал Daily" реши да изготви класация на десетте най-големи проекта във вятърната енергия, а в някой от следващите броеве и в слънчевата енергия. За целта са ползвани данни както на Българска ветроенергийна асоциация, така и регистърът за сертификатите за произход, които се издават за произведената възобновяема енергия, поддържан от Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Това, което прави впечатление в класацията, е, че действително повечето големи паркове са собственост на чужди фирми, като само няколко от проектите имат и българско участие, а само един е изцяло собственост на български компании. Общата мощност на парковете в топ 10 е 428.1 мегавата, което е почти 70% от всички вятърни мощности в страната, които са 634 мегавата.

1. "AES гео енерджи" - вятърен парк "Свети Никола" - 156 мегавата

Това е най-големият вятърен парк в България, който е пуснат в експлоатация през 2010 г. Той е изграден съвместно от "Гео пауър" ООД, която е българско-германска компания, и АES, които създават проектната компания за изграждането на вятърния парк през 2006 г. Инвестиционният проект е на стойност 270 млн. евро., от които 223 млн. евро са осигурени от банков консорциум, включващ Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD), Международна финансова корпорация (IFC), UniCredit Markets & Investment Banking (UniCredit) и УниКредит Булбанк, а 47 млн. евро са собствени средства на АES (американската компания е собственик и на "Марица-изток 1").

Проектът се намира в землищата на селата Българево, Свети Никола, Хаджи Димитър, Раковски и Поручик Чунчево.

2. "Ветроком" ЕООД - общо 72.5 мегавата, които включват вятърен парк "Ветроком" - 50 мегавата, и вятърен парк "Контакт консул" - 22.5 мегавата. Двата парка се намират в непосредствена близост един до друг. И двата са 100% собственост на швейцарската ALPIQ Holding. Първият е пуснат в експлоатация през 2010 г., като се намира на планинското било на Стара планина край Казанлък. Инвестицията е на стойност 80 млн. евро. Вторият е пуснат в експлоатация през 2012 г. Това е единственият вятърен парк в България, разположен на билото на Стара планина.

3. "Еолика България" ЕАД - вятърен парк "Суворово" - 60 мегавата. Паркът е пуснат е експлоатация през 2012 г. "Еолика България" EАД е испанско акционерно дружество, регистрирано през 2004 г. в България, единствен акционер в него е испанската "Енол груп". Според публикации в медиите инвестицията във ветроенергийния парк е 103 млн. евро.

4. "ЛУКЕРГ Рeню" - 42.5 мегавата край Каварна. Компанията е регистрирана в Австрия. То е съвместно дружество между "Лукойл-Екоенерго" (100% дъщерно дружество на "Лукойл") и италианската компания "ЕРГ Риню" (ERG Renew), което беше създадено в средата на миналата година. До пролетта на 2012 г. вятърните мощности са собственост на "Райфайзен енерджи енд инвайъръмънт". През март тази година Комисията за защита на конкуренцията разреши сделката.
Още от статията на „Капитал Daily"

"Държавната служба хит за висшистите", разкрива от първата си страница „Монитор"
Държавната служба се връща на мода сред младите българи, показват анализи на бизнеса. „Средната заплата в държавния сектор е с 50 лв. по-висока. Възнагражденията се изплащат редовно. Освен това младите смятат държавната работа за по-сигурна", обясни пред „Монитор" шефът на отдел „Осигурителни отношения" в Българска стопанска камара Григор Димитров.

Той е категоричен, че завишилият се интерес към чиновническата работа е добър и за частния сектор, защото младите разбират по-добре нуждите на бизнеса. Така комуникацията между частния и държавния сектор щяла да е по-лесна.

Желанието на младите да влязат в държавните структури се наблюдава от началото на кризата, когато фирмите започнаха масови съкращения.

Според специалисти нашенците смятат, че държавната служба носи повече привилегии - нормирано работно време, почивни дни, отпуски, които реално ще могат да ползват и парични бонуси. Друго обяснение за интереса към чиновническата служба са различните нужди на бизнеса и администрацията. Изследванията показват, че 70 на сто от българските студенти учат хуманитарни науки. И докато бизнесът има нужда от технически кадри като инженери, в администрацията търсят икономисти и юристи. За възродилия се интерес към чиновническата служба потвърждават и от Министерството на труда и социалната политика. През лятото беше отворена нова схема „Старт в администрацията", в която ще участват 600 безработни младежи до 29 г.
Още от статията на „Монитор"

„Шок с цените и догодина", четем в „Стандарт"
Сухата есен обрича реколтата от жито и рапица за следващата година и вещае ново поскъпване на храните през 2013 г. Заради липсата на валежи пшеницата не може да се развие добре и вероятно няма да оцелее през зимата. Същото се отнася и до рапицата, разказа Атанас Атанасов от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Заради твърдата почва и разходите на фермерите растат, защото тракторите им се чупят много по-често и се налагат скъпи ремонти. Ако не паднат дъждове, есенниците няма да могат да се развият и реколтата догодина ще е много слаба. Това от своя страна предполага покачване на цените на фуражите, а оттам и по цялата верига, като се стигне до хляба, сиренето, кашкавала и колбасите. Така ще се повтори сценарият от тази година, но може би в още по-тежък вариант, коментират земеделците. Те припомнят, че подобна суша по време на сеитбата имаше през 2001-2002 г., която почти бе обявена за нулева при пшеницата в Добричко. Заради липсата на влага засятото зърно през есента не се разви вегетативно и поникна едва през пролетта.
Още от статията на „Стандарт"

„45 000 евро годишно за готвач в Норвегия", съобщава „Труд"
Наплив от нашенци, кандидати за работа през зимния сезон в чужбина, бе регистриран в Бургас, по време на организирания в събота от Агенцията по заетостта "Европейски ден на труда".

По време на интервютата желаещите да бъдат наети за работна ръка навън, бяха препитани за уменията си да говорят езика на съответната страна, за компютърната си грамотност и естествено - отчетено бе личното им обаяние.

130 оферти за готвачи, келнери и камериерки в 4- и 5-звездни хотели предложиха Австрия и Германия. Най търсени отново са готвачите и кухненският персонал. Оферти за тези професии има и от Швеция, Финландия, Норвегия, Дания и Словения.
Още от статията на „Труд"

"Посещение в банка или обменно бюро може да доведе данъчните", предупреждава „24 часа"
Пазарувате често скъпи бижута, и то при един и същ златар? Пътувате зад граница и се връщате с луксозни часовници, които декларирате на митницата? Изплащате лизингови вноски за няколко мощни коли? Или просто начинът ви на живот никак не се връзва с официално декларираните доходи. Наличието на някои от тези хипотези води до проверка от данъчните, установи "24 часа". Такава може да се направи и след посещение в банка или обменно бюро, особено ако го правите често без това да е свързано пряко с работата ви.

Над 100 признака могат да направят човек, едноличен търговец, голяма или малка компания рискови и подлежащи на проверка, а при установяване на много съмнителни факти - и ревизия, казва говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Кои са тези критерии, е тайна, казва Бъчваров, но някои лъсват при обяснението от самите данъчни при пресечени опити за измами. Така съмнителни се оказват например фирми с лъскави офиси, с яхти, които обясняват, че използват като туристически, а в същото време не декларират приходи или обявяват нищожно малки печалби.

Всяка година данъчните привикват за обяснение поне по 3000-4000 души, за да изяснят пред тях "необяснимо богатство", което им позволява да пътуват в чужбина или през вечер да правят огромни сметки в скъпарски заведения.

Ако обяснението е заем от роднина или приятел, който се оказва в чужбина, направо се издава заповед за ревизия. В 80% от тези случаи заемът се оказва просто алиби. Данъчните не вярват много и на онези "късметлии", които редовно правят пари от тото, лотария, телевизионни игри и "Еврофутбол".

За да впишат в "черните си тефтери" набелязани за проверка, те получават и обработват сигнали от всякакви посоки. Информация за съмнителни сделки или пари им подават, защото са задължени по закон банки, финансови институции, лизингови къщи, търговци на нови автомобили, автокъщи за употребявани автомобили, пощенски служби, обменни бюра, скъпи бутици, златари, митници, агенции за недвижими имоти, застрахователни компании.
Още от статията на „24 часа"

"Преобладаващ критицизъм към здравната система", пише „Класа"
Над две трети от пълнолетните българи са на мнение, че здравеопазването в страната върви към по-лошо в последните няколко години. Данните са от последното национално-представително проучване на ББСС „Галъп Интернешънъл" проведено в началото на месец октомври по поръчка на вестник „Класа".

Оценките за състоянието и развитието на здравната система остават без значителни промени в сравнение с оценките, измерени през 2008 г. 68% от запитаните смятат, че нещата в здравната ни система стават все по-лоши в последната година. Положителните оценки (делът българи забелязали подобрение) са едва 5% от общественото мнение. Малко под една четвърт от населението пък споделят, че не забелязват каквито и да е тенденции в образованието - нито се подобрява, нито се влошава.
Още от статията на „Класа"

„Правителството форсира амбициозния "София Тех", информира „Сега"
Строежът на първите сгради в технологичния център "София Тех Парк" ще започне още в началото на следващата година. За тогава е планирано да стартират търговете за изпълнение на сградите в центъра, който ще изникне на площ от 270 дка на мястото на бившия военен комплекс на бул. "Цариградско шосе" срещу спортната зала "Арена Армеец", научи в. "Сега". До дни се очаква правителството да одобри и прехвърлянето на терена от военното министерство към икономическото, както и апортирането му в "София Тех Парк" ЕАД. Теренът ще бъде предоставен на икономиката срещу 5 млн. лв., макар цената му да е по-висока.

Въпреки че паркът все още е само идея, към него вече проявяват интерес български и чужди компании. Кои са те обаче, ще стане ясно едва след като икономическото министерство подпише с тях договори за съвместно сътрудничество.

Идеята е "София Тех Парк" да заработи още в началото на 2013 г. с форуми, лекции, семинари, с които да се подобри комуникацията между наука, образование и бизнес, обобщават от министерството на икономиката. Проектът е на стойност 50 млн. евро, а парите идват от програма "Конкурентоспособност". Те обаче съвсем няма да стигнат за неговото завършване, затова ще се разчита и на европарите през следващия програмен период.
Още от статията на „Сега"

"Намаляват лихвата за просрочени осигуровки", съобщава „Монитор"
Лихвата, която дължим за неплатени в срок данъци и осигуровки, от догодина ще бъде еднаква. Това предвиждат нови текстове в Кодекса за социалното осигуряване, разписани в преходните и заключителните разпоредби на проект за промени в Закона за ДДС, внесен за разглеждане в парламента. В момента лихвите по налозите се изчисляват, като се взема основният лихвен процент (ОЛП) на Българската народна банка плюс 10 пункта. При лихвите по осигуровките пък към ОЛП се прибавят 20 пункта. С промените обаче лихвата за просрочени осигуровки ще бъде уеднаквена с тази при неплатените в срок данъци.

Целта е публичните задължения да се третират еднакво, мотивират се от Министерския съвет. Промяната ще доведе до намаляване на лихвите, свързани с данъчно-осигурителната тежест, и до подобряване на бизнес средата, посочват още от там.

В мотивите към проекта е записано още, че повечето промени в Кодекса за социално осигуряване, в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и още няколко данъчни закона са направени във връзка с въвеждането на единна сметка и едно платежно нареждане за преводи към бюджета. Очаква се благодарение на това бизнесът да пести близо 50 млн. лв. годишно от банкови такси и други административни разходи.

Единната сметка за плащания към хазната ще започне да функционира през първите месеци на 2013 г. С въвеждането й дълговете към бюджета ще се погасяват в хронологичен ред, като първо ще се изчистват най-старите.

В промените обаче пише, че ще се запази сегашният ред за погасяване на вноските за задължително допълнително пенсионно осигуряване. Освен това средствата ще се събират в отделна сметка, за да се запазят правата на осигурените лица.
Още от статията на „Монитор"