На днешното заседание в Народното събрания депутатите одобриха кандидатурата на проф. Анна-Мария Борисова за министър на здравеопазването. "За" гласуваха - 148 депутати, "против" - 53, а двама бяха „въздържал се".

След това проф. Борисова положи и клетва като министър на здравеопазването.

Преди гласуването тя се обърна от парламентарната трибуна към народните представители с думите: „По делата им ще ги познаете. Затова ме оставете ме да работя".

Борисова заяви, че е проучила процедурите в пленарна зала и каза: „Аз знаех, че мога да не отговарям и реших да се възползвам от това. Искам да приключим с говоренето и да работим."

Тя обаче не пропусна да благодари за "толкова хубавите думи, които характеризираха моята личност. "Благодаря ви от името на всички лекари в страната, защото днес аз представлявам лекарите", подчерта проф. Борисова.

Припомняме, че кандидатурата на проф. Борисова беше многократно обсъждана, след неубедителното й представяне пред медиите, а по-късно и от изказванията й, че се подготвя за предстоящия пост от Google.

Заради това й изявление сините лидери Иван Костов и Мартин Димитров заявиха, че няма да подкрепят кандидатурата й, но по-късно от коалицията обявиха, че принципната им позиция, като членове на ЕНП, е да подкрепят проф. Борисова.