Източват БМФ като за последно", научаваме от "Монитор"

Два кораба на държавното Параходство "Български морски флот" са били продадени на търг с тайно наддаване. Сделката е станала на 18 август, но не е огласена публично.

Според депутати това е недопустимо. От 25 юни БМФ официално е в процедура за приватизация и всяка промяна в стойността на активите му ще отблъсне сериозните инвеститори или ще вкара през задния вход вече "харесани" приватизатори, твърдят членове на парламентарната комисия по транспорт.

В четвъртък, 27 септември, шефът на БМФ кап. Христо Донев потвърди пред "Монитор", че договорите за продажба на два от корабите са подписани. По негови думи сделката е била разрешена от Министерството на транспорта и Агенцията по приватизация. Кап. Донев обаче не можа да си спомни кои са купувачите. Изтъргуваните кораби са "Созопол" (3000 тона) и "Чумерна" (10 000 тона)

София разширява синята зона въпреки съда", пише вестник "Сега"

Синята зона за паркиране в центъра на София ще продължи да се разширява, въпреки че Софийският градски съд обяви за нищожна наредбата на общинския съвет, която определя реда за паркиране.

Решението бе оповестено в петък, а Столичната община се закани да го обжалва. "Съдът не отменя наредбата, а само казва, че кметът трябва да подписва заповедите", обясни зам.-кметът на транспорта Велизар Стоилов.
Той е убеден, че на втора инстанция кметството ще спечели. Въпреки делото наредбата действа и местата за паркиране в синята зона ще продължат да се разширяват, добави Стоилов.

Само така можело да се въведе ред в трафика и безразборното паркиране в центъра на столицата. Сега има 10 000 места за платено паркиране, а планът е да станат 15-20 000.

Отделяме €10,5 млн. за жп линия до Македония", съобщава Монитор"

България има готовност да осигури 10,5 млн. евро за изграждането на железопътната отсечка от Гюешево до границата с Република Македония. Това съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

Жп линията, която ще свърже България с бившата югославска репулика, е част от общоевропейския коридор номер 8. Нашият участък от трасето е София-Радомир-Кюстендил-Гюешево, като на България предстои изграждането на още 2,5 км железопътна отсечка от Кюстендил до Гюешево и около 100 м тунел в пограничната част, уточни министър Мутафчиев.

За жп участъка на територията на Република Македония през Крива Паланка, Беляковци, Куманово до Скопие, има вече изготвен проект, с който съседите ще кандидатстват за предприсъединителните фондове на ЕС за около 220 млн. евро.
Цялостното изграждане на коридор 8 се предвижда да бъде осъществено в рамките на 15 години.

17% от фирмите страдат от недостиг на кадри", разкрива Сега"

17% от фирмите признават, че недостигът на работна сила затруднява дейността им, показват данни на НСИ за септември. Разрастването на проблема е значително в сравнение с миналата година, когато от липса на кадри са страдали 11,7% от предприятията в България. Данните са на базата на бизнес анкети, направени от статистическия институт.

Заради този дефицит преди няколко дни в общите насоки за миграционна политика на България експерти препоръчаха държавата да предвиди поощрителни мерки за привличане на имигранти и за връщане на българската диаспора от съседните държави. Според изследвания проблемът вече се забелязва не само в София, а и в по-малките градове. Анкети на международната консултантска организация "Менпауър" пък дори вдигнаха дела на фирмите с недостиг на кадри на 86%.

Работната заплата се е увеличила с 18,3% за година, показват сравнителни данни на НСИ за юни 2007 г. спрямо същия месец на 2006 г. За сравнение средното увеличение за миналата година е 9,5%, а ръстът през 2004 г. е бил 7 на сто. Наскоро от Стопанската камара обявиха, че за периода 2000-2006 г. средната заплата е нараснала с 67,3 на сто. КНСБ обаче контрира с данни, че ръстът е само 17%. За разлика от статистиката обаче тези показатели отчитат инфлацията и промените в данъчно-осигурителната тежест.

Заетите през второто тримесечие на 2007 г. са 3.253 млн. души, което е 49% от населението на 15 и повече години, отчита още националната статистика. Увеличението спрямо същия период на миналата година е със 114 000. За същия период безработните са намалели със 71 000 и вече са 237 800.

7 хил. металурзи - на улицата", алармира Дума"

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров смята, че комбинатът "Кремиковци" едва ли ще успее да изпълни в срок поставените изисквания за издаване на комплексно разрешително. Ако това не стане, той трябва да бъде закрит, съобщи БТВ. Ако разрешителното не бъде дадено до края на октомври, комбинатът ще трябва да спре замърсяващите си инсталации. Така седем хиляди металурзи може да останат без работа.

За да получи разрешителното, ръководството на "Кремиковци" трябва да представи ревизирана детайлна инвестиционна екопрограма. Оттам са заявявали, че смятат да инвестират 315 милиона лева за подобряване на екологичните критерии.
Според Джевдет Чакъров евентуалното затваряне на "Кремиковци" ще има много сериозни социални измерения. Въпреки това министърът е категоричен, че няма да допусне двумилионен град да бъде замърсяван.

Главният архитект на столицата Петър Диков предложи металургичният комбинат "Кремиковци" да бъде затворен. Идеята е на мястото на комбината да се изгради бизнес център. Предложението е част от актуализацията на общия градоустройствен план и ще бъде обсъждано на следващата сесия на общинския съвет. Според Диков комбинатът няма да може да изпълни условията, за да получи комплексно разрешително, а без такова трябва да затвори.

От ръководството на "Кремиковци" заявиха, че са против идеята за промяна в статута на металургичния комбинат и неговото затваряне. От комбината са подали всички документи за получаване на комплексно разрешително, съобразено с българското и европейското законодателство и смятат, че скоро ще го получат.

За периода 2007-2008 година комбинатът има изготвена екопрограма на стойност 312 милиона лева. В "Кремиковци" се работи по проект за изграждане на търговско-промишлена зона, но в нея не се предвиждат магазини и жилищни сгради.

Взимаме по-лесно €200 млрд.", научаваме от Стандарт"

Взимаме по-лесно €200 млрд.от Европа благодарение на програмата за повишаване на конкурентоспособността на малките и средните предприятия и публичните организации EUGA (European Union Grant Advisor). Чрез нея българският бизнес и публичните организации ще имат улеснен достъп до 200 млрд. евро от ЕС. Днес представители на няколко банки, бизнес организации, компании и ведомства ще подпишат меморандум за партньорство при изпълнението на програмата, която е инициатива на "Майкрософт".

До 2009 г. изпълняваме ЕС-нормите за хигиена в млекопроизводството", пише

Новинар"

С 5% да бъде увеличена квотата на България за производство на краве мляко е поискал земеделският министър Нихат Кабил на заседание на Европейската комисия в Брюксел. Причината е недоволството на фермерите от малкото количество, което им се разрешава да произвеждат. Европейската комисия е определила квота за българските млекари 979 хил. тона годишно.

От Националната асоциация на млекопреработвателите смятат, че количеството, определено от ЕС, се разпределя неправилно. 70% от производството идвало от малките ферми, но те имат ограничена възможност да продават, тъй като не могат да надхвърлят количеството, определено им от Млечния борд. Възможност за по-голямо производство получавали едрите производители, оплакаха се от националната асоциация. Млечният борд е органът, който разпределя какво количество мляко да произвеждат отделните ферми.

Междувремнно стана ясно, че Европейската комисия ще удължи срока, в който българските фирми за преработка на мляко и месо трябва да изпълнят европейските изисквания за хигиена и качество до 2009 година. След това те ще бъдат затворени.

Станишев: Вдигането на заплатите ще напомпа инфлацията", научаваме от

Дневник" 

Министър-председателят Сергей Станишев прогнозира в неделя финансова дестабилизация и хиперинфлация, ако бъде решено заплатите във всички бюджетни сектори да бъдат вдигнати със 100%.

"Намираме се на кръстопът - или ще продължим с допълнителни усилия и с по-високи темпове на растеж за догонване на доходите, без да си поставяме нереалистични цели, или ще се плъзнем в една посока, която ще доведе до много сериозни щети за обикновените граждани", заяви премиерът в предаването на "На четири очи" по "Нова телевизия". Станишев изрази готовността на правителството да разговаря за увеличаване на заплатите на стачкуващите учители, но не и под ултиматум.

Като път за разрешаване на проблема той посочи увеличение от бюджета на Министерството на образованието. Другият вариант бил да се търси и финансиране от общините. Премиерът припомни, че от всички училища само една трета (около 600) са държавни, а останалите са общински. В същото време той припомни, че в началото на годината местната власт е имала резерв от 500 млн. лв.

Като вариант за нарастване на заплатите на учителите премиерът Станишев посочи и отправеното на 9 септември предложение, което предвижда поетапно увеличение от 1 януари с 15% - 10 на сто за всички и 5 на сто диференцирано, както и с още 15% от 1 юли догодина. Той съобщи още, че за следващата година са предвидени допълнителни 60 млн. лв., които ще бъдат дадени за развитието на науката.

Запитан дали има възможност да се дадат 13-та заплата и пенсия, премиерът определи шансовете като "много добри". Той съобщи, че правителството прави всичко възможно да няма ценови шок.

Станишев, който в края на миналата седмица беше на посещение в Брюксел, съобщи още, че са пред подписване три оперативни програми - "Човешки ресурси", "Административен капацитет" и "Регионално развитие". По време на срещите му в белгийската столица е станало ясно, че България може да се присъедини към механизма за наблюдение, който предшества влизането на страната в еврозоната.

Коли за 35 милиона лв. продадени на панаира", информира Монитор"

1000 автомобила на обща стойност 35 млн. лв. са продадени по време на 6-ото издание на Автомобилния салон, който се провежда в рамките на Есенния технически панаир, съобщиха от пресцентъра на изложението. Става въпрос за нови модели автомобили, повечето от тях се представят за първи път у нас.

Бургазлия пък спечели лек автомобил вчера, след като името му бе изтеглено в присъствието на нотариус измежду всички посетители на автосалона, попълнили анкетни карти. Късметлията имаше възможност да избере колата измежду 5 марки. Пловдивчанинът Георги Проданов спечели втората награда в томболата - посрещане на Нова година в Прага. С теглене бяха разпределени и няколко утешителни награди - моторни масла от реномирана марка.

Текстилните компании отчитат силен ръст", съобщава Дневник"

Производителността в текстилния сектор в България е отбелязала сериозен ръст, съобщи Валерия Жекова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекла и текстил (БАПИОТ). По думите й брутната добавена стойност на един работник в сектора бележи ръст с повече от 20% за първото полугодие на 2007 г. в сравнение с първите шест месеца на 2006 г. Това се дължи на все по-големия обем на поръчките и изработването на готови продукти, а не на класическо ишлеме. Българските шивашки предприятия вече започват да изпълняват по-високоплатени поръчки за партньорите си и да се ориентират към все по-висок пазарен сегмент.

Продукцията на българските компании в сектора спада към средния и над средния сегмент на пазара, поясни Жекова. По думите й ръстът в производителността е довел и до ръст 17% за полугодието в средната работна заплата в сектора. В същото време обаче се наблюдава и отлив на работна ръка от бранша. Той е бил 2.5% за полугодието при 1% за 2006 г. Недостигът на работници в сектора продължава да бъде един от основните му проблеми, коментираха представители на бранша. В момента в България има 165 хил. души, които са заети в производството на текстил и облекла. Секторът е експортно ориентиран, като износът за миналата година възлиза на 1.8 млрд. евро, или 20% от валутните приходи на страната.

Страната продължава да привлича чужди производители, които да възлагат поръчки на българските предприятия, коментират специалистите. Има тенденция производството на текстил и облекла все повече да се изнася на изток, като индустрията в Чехия, Полша и дори Румъния вече замира, поясни Жекова. По думите й в момента българските шивашки предприятия работят с пълен капацитет и вече го няма традиционното прекъсване между сезоните.

Европа дава по €357 за гъби и картофи", пише Стандарт"

Европа е готова да налива стотици евро в стопанства, където се отглеждат екологично чисти плодове и зеленчуци. Земеделските ни стопани могат да получат сериозни субсидии по оперативната програма "Земеделие" за агроекологично производство. 155 евро е помощта за хектар полски култури, 418 евро за маслодайна роза и лозя, 267 евро е субсидията на хектар за ароматни медицински растения. За екологично чисти гъби и картофи ЕС ще субсидира българските земеделци с 357 евро за хектар. Земеделският стопанин обаче е задължен да отглежда в продължение на 5 години подадените за субсидия площи, без да намалява размера им. Иначе ще трябва да връща парите.

Ако сте пчелар и искате да развивате биоземеделие, е достатъчно да имате 20 пчелни семейства и да сте регистриран като производител. Европа ще ви изплати по 15 евро на кошер. Ако отглеждате застрашени от изчезване местни породи, също ще получите субсидии.

Досега има одобрени по САПАРД 199 проекта за биоземеделие.
Крупни инвеститори от Англия и Германия се натискат да произвеждат екологично чисти плодове, зеленчуци, мляко и месо у нас. Това съобщи земеделският министър Нихат Кабил на семинар в Боровец. Намеренията на европейците са у нас да отглеждат и преработват биологичните продукти, а реализацията им да става на европейския пазар.

До 2 седмици решават за реституцията в Студентски град", пише Монитор"

До 2 седмици ректори на няколко висши училища и кметът на район "Студентски" Венцислав Дудоленски ще обсъдят проблема с реституционните дела, засягащи академични имоти и ще потърсят решението му на държавно равнище.
В Студентски град се извършва чудовищна реституция, съобщи ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов.

Той добави, че районът е една от "най-развиващите" се части на София, като в него има най-много увеселителни заведения на квадратен километър в столицата. Състоянието на общежитията, той определи като плачевно, но това е ангажимент на министерството. Още през 1998 година е имало решение за реституция в района на УНСС, което аз получих преди дни. Става дума за площ, която минава през парка и част от сградата на университета.

Веднага се появи и някаква госпожа, която да си иска наема. Не е възможно в университета никой да не знае от почти 10 години. Същото е положението и с Националната спортна академия, където протестират и студентите. Тези въпроси трябва да се решат държавнически и общински, категоричен бе Борислав Борисов.
Има съдебни решения за реституция в академични имоти, което не е редно. Това заяви вчера кметът на район "Студентски" Венцислав Дудоленски пред "Монитор".
"Няма нищо драматично в претенциите за връщане в частни ръце на земите в района на УНСС.