Заместник-министърът на земеделието и горите доц. Стефан Юруков и министърът на вътрешните работи Румен Петков откриха вчера Контролно-пропускателен пункт „Дяково".

Пунктът е изграден със средства на Регионално управление по горите /РУГ/ - Кюстендил, като ще се използва съвместно от структурите на Национално управление по горите /НУГ/ и Областна дирекция „Полиция" - гр. Кюстендил.

Инвестицията възлиза на 21 500 лв. Монтираните три камери осигуряват 24-часово наблюдение на преминаващите превозни средства по главен път София - Кулата, като информацията се подава до Държавно лесничейство - Дупница и Районното полицейско управление.

На територията на страната до момента функционират 31 постоянни и 35 временни контролни горски пункта /КГП/. В изпълнение на програмата на Министерство на земеделието и горите от 2004г. за намаляване на нарушенията в горите е разработена система за контрол и наблюдение върху движението на обли и преработени дървени материали, която вече функционира на територията на РУГ - Пазарджик.

В момента се извършва изграждането й в девет КГП на територията на РУГ - Благоевград. По данни на Национално управление по горите се забелязва значително намаляване на нарушенията в горите след въвеждането на системата за наблюдение. Чрез нея се осъществява видеонаблюдение на преминалите през КГП транспортни средства с дървесина, както и електронна обработка на данните от документите, което осигурява невъзможност за преминаване на дървесина с нередовни документи.