Отнета е акредитацията на България за търговия с емисии парникови газове по предварително решение на прилагащия орган по Конвенцията от Киото. Това съобщи лично министърът на околната среда и водите Нона Караджова, цитирана от БТА.

Екоминистърът обаче се надява, че отнетата ни акредитация ще бъде възстановена до ноември месец.

Очаква се решението да бъде потвърдено на 30 юни. Предприятията, които имат право на търговия с емисии, могат да направят това до тази дата.

Караджова изрази оптимизъм, че акредитацията ще бъде възстановена през ноември, като според нея, тогава е най-ранният срок, в който това може да се случи, тъй като законът, който регламентира това, е все още на първо четене в парламента.

Според Караджова причините, довели до отнемането на акредитацията, са престъпното бездействие на предишното управление и неглижирането на препоръките, които са отправени към страната от 2007 до 2009 година.

Информация за санкцията се появява сома ден, след като министър Караджова увери бизнеса, че може да разчита на 70 млн. евро от търговията с емисии.

По-късно от пресцентъра на МОСВ изпратиха съобщение, в което се казва, че решението е взето заради обстоятелства и причини през периода 2007 - 2009 г.

През 2007 г. е проведена първата годишна проверка от Секретариата на Конвенцията в България, която установява, че Националната система за оценка на емисиите не съответства на изискванията на Протокола от Киото и дава подробни предписания и препоръки за нейното привеждане в съответствие. Тогавашният министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров не предприема нищо за изпълнението на тия препоръки.

През есента на 2009 г. се провежда втора проверка в страната, докладът от която е съкрушителен за България - той отчита липсата на всякакъв напредък в изпълнение на даваните до момента препоръки и подчертава, че докладваната инвентаризация през април 2009 г. не отговаря на изискванията за "прозрачност, последователност, сравнимост, пълнота и точност". В резултат през есента на 2009 г. стартира процедура за определяне на съответствието на българската Национална система за оценка на емисиите на парникови газове.

С цел защита на националните интереси новото правителство поиска изслушване на България, което се проведе на 10 май 2010 г. в Бон, Германия. По време на изслушването българската страна докладва изключителния напредък, постигнат за няколко месеца чрез спешни краткосрочни и дългосрочни мерки за подобряване на Националната система. Независимо от демонстрираната воля и конкретния напредък, които бяха оценени позитивно от Прилагащия орган по време на изслушването, оповестеното предварително решение се основава на натрупаните до август 2009 г. пропуски.

След официалното оповестяване на предварителното решение процедурата предвижда следните стъпки:

1. В срок до 17 юни 2010 г. България ще изпрати коментари по решението и допълнителна информация за предприетите мерки за стабилизиране на Националната система;

2. На 28-29 юни 2009 г. на свое заседание Прилагащият орган следва да вземе окончателно решение, в което да съобрази предоставената от българската страна информация. Очаква се окончателното решение да потвърди предварителното, тъй като допуснатите пропуски са изключително сериозни, което бе подчертано от независимите експерти, поканени на изслушването;

3. Незабавно след оповестяване на окончателното решение отнемането на акредитацията на страната за участие в механизмите за търговия с емисии влиза в сила.

За възстановяване на акредитацията си България ще изиска проверка, като за целта ще предостави документи за постигнатия напредък. Процедурно проверката може да се осъществи най-рано през есента на 2010 г. В най-съкратени срокове и при полагане на максимални усилия от всички ангажирани в Националната система институции, възстановяването на акредитацията на България може да стане най-рано в края на ноември 2010 г. Това означава:

- благодарение на това, че Националният план е изработен и приет от ЕК, до края на юни българските предприятия могат да участват в европейската схема за търговия с емисии според разпределените им квоти, след което трябва да я преустановят и да изчакат възстановяването на акредитацията на България.

- през периода от 30 юни до възстановяването на акредитацията българското правителство не може да предприеме сключване на сделка по Схемата за зелени инвестиции. Независимо от това преговорите с потенциални купувачи ще продължат и времето ще бъде използвано за разработване на детайлна схема за проектите и секторите, които ще бъдат финансирани.