За да бъдем наистина енергоефективни трябва първо да осъзнаем кой е най-големият ни консуматор на енергия - това се оказва отопление. Затова е нужно да се извършат комплекс от мерки, включващи цялостно саниране на жилището, подмяна на отоплителната инсталацията и употребата на уреди клас А.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ Кольо Колев, новият изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност.

Най-скъпо е отоплението с ток дневна тарифа, а най-евтино е отоплението с термопомпа с технологията „Вода-вода". По-евтино излиза и отоплението с климатици клас „А", уточни той. Парното се нарежда в скалата на скъпите начини за отопление.

Кольо Колев обясни, че инвестицията в електроуреди клас „А" се възвръща от разликата в цената на електропотреблението от един отоплителен сезон до друг, в който се ползват по-качествени уреди. По-интелигентните системи намаляват до 8 пъти разхода на ток за сезон.

Оказва се, че санирането често се бърка с топлоизолацията. Санирането е цялостното обновяване на блок или къща. Без сменянето на дограмата, цялостната топлоизолация или саниране не е ефективна, заради старите дограми в панелните жилища.

Кризата се е отразила и до голяма степен е обезсърчила много хора да инвестират в енергийна ефективност. В същото време не е достатъчно само да бъдат изолирани стените, стана ясно от разговора с Колев.

Двете най-интелигентни системи за отопление в момента са, т.нар. термопомпи и климатици, които са и най-евтини. Да речем, разходът за отопление с климатик, излиза около 300 лв. за сезон, а с ток дневна тарифа излиза около 1150 лв. Виждате колко е голяма разликата, почти 8 пъти. По този начин напоследък наблюдаваме една ориентация на потребителите към закупуване на климатици и векторни климатици.

Има развитие в мисленето и в ориентацията, във волята на хората и на бизнеса към внедряването на мерки по енергийна ефективност и по посока енергоспестяване. Тъй като енергийната интензивност в България при крайното потребление на енергия, е около 35% над средното ниво за Европа, допълни Колев.