Държавен фонд „Земеделие" ще предостави два кредита за закупуване на фураж и фуражни компоненти на животновъдите и птицевъдите.

Кредитната линия за селските стопани е на обща стойност 15 млн. лв, като сумата е поделена поравно и за животновъдите и птицевъдите.

Кредитите и по двете мерки са нисколихвени и се предоставят с годишна лихва в размер на 3% и гратисен период от една година.

Животновъдите могат да кандидатстват по кредитната линия за закупуване на фураж и фуражни компоненти, като им предоставят по 500 лв. за крава и биволица и 40 лв. за една овца и коза.

Птицевъдите могат да кандидатстват за подпомагане при следните нормативи от 0,50 лв. за пиле - бройлер, 2,00 лв. за кокошка и 4,00 лв. за патица и пуйка.  

Земеделските производители, които кандидатстват по двете мерки за подпомагане са длъжни да обезпечат заемите си.

Необходимо е да представят документи за учредяване на ипотека, особен залог на машини, съоръжения, крави, биволици, залог на парична сума или банкова гаранция., като за кредити до 50 000 лв. могат да представят и гаранция със запис на заповед.

Отпада изискването земеделския производител да не е свързано лице с доставчика на фураж. Няма да бъдат подпомагани земеделски стопани, които са длъжници на фонд „Земеделие" или на държавата.

Кредитополучателите ще се проверяват за коректност от служителите на Областните поделения на Фонда и от Районните ветеринарно-медицински служби.