Министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, заяви пред Комисията по еврофондовете и евросредствата към Народното събрание, че през следващата година се очаква финансирането на проектите по Оперативна програма „Транспорт"да бъде 50:50, т.е. 50% български средства и 50% европейски.

Министърът сподели, че според неговото експертно мнение скоростното трасе „София - Видин" и магистрала „Черно Море" са по-важни от изграждането на автомагистрала „Хемус". „Това мога да го докажа, когато пожелаете", обърна се Папазов, към народните представители от комисията по европейските въпроси и евросредствата.

По отношение на ЖП проектите Папазов заяви, че приоритетно е доизграждането на връзката между гръцката и турската граница със София, както и трасето „Русе - Варна". А също така да се построи връзката „Синдел - Карнобат", която да позволи на пристанище Варна да се свърже със скоростното трасе между „Пловдив и Бургас", което се изгражда в момента.

Бившият транспортен министър Ивайло Московски попита настоящият, какво се случва с проектите за софийското метро, интермодалните терминали и друга важна транспортна инфраструктура.

Данаил Папазов отговори: „Последните данни показват, че за да се случат всичките транспортни проекти, за които има идеи или готови предложения, ще са необходими още 5 млрд. лева."