Вътрешнопартиен референдум в БСП по темата за плоския данък да се проведе през есента. Това предлага Георги Първанов, президент 2002 - 2012 година, в интервю за предаването на Нова телевизия "Здравей, България", предаде агенция Фокус.

По думите му - чрез вътрешнопартиен референдум за плоския данък ще се възроди вътрешната демокрация в левицата, защото сега партията не участва във формирането на политиката на ръководството.

Плоският данък, бидейки основен наш предизборен ангажимент, беше снет от управленската програма по един начин доста тихомълком, негласно, каза Първанов.
"БСП вече не е толкова голяма партия. Нито като членски състав, нито като влияние, ако щете с тези двайсетина процента, които са таванът", каза Първанов.

"Не е фатално това, че ще има друг ляв субект. Фатално би било, ако има липса на взаимодействие с този ляв субект. Що се отнася до единството, то не подлежи на съмнение, единството в БСП. Ние бяхме единни, когато беше референдумът за „Белене", ние бяхме единни, когато правехме изборите. Аз съм дал от себе си повече, отколкото мнозина от ръководителите, формалните ръководители на БСП. Но единството трябва да се чувства и сега, когато се вземат решения по управленската програма на партията", каза Георги Първанов.

По думите му - на БСП трябва да се промени идеята, защото виждаме, че в цяла Европа левицата търси нови идейни параметри, търси нови таргет групи преди всичко сред активното население. "Защото, с цялото ми уважение към пенсионерите, те не могат да останат единствената социална група, на която се опираме. БСП трябва да намери нови организационни решения".