Индия е изразила недоволството си от последното решение на ОПЕК да понижи дневните добивни нива, пише днес електронното издание Tehran Times.

„Волатилността на петролния пазар и по-скоро резкият спад на цената на суровината от последните месеци, обърка плановете на страните износителки и те решиха да вземат нещата в свои ръце. Пониженото производство обаче, не е най-доброто решение, тъй като се получава недостиг на суровина при най-големите световни потребители и така се спъва производството", това е заявил днес индийският министър на енергетиката и петрола на международната среща за енергийните проблеми в Пекин.

Освен Индия, на срещата в Китай този уикенд присъстват още САЩ, Китай, Япония и Южна Корея, които се опитват да стигнат до общо решение за това как да се справят с високата цена на нефта в бъдеще.

Индия внася около три-четвърти от нужния й петрол от страните в Западна Азия, като в момента поддържа изкуствено цените на вътрешния пазар ниски, за да не позволи на инфлацията да се увеличи. Задържането на ниски цени, които са под пазарните, води до големи загуби държавните петролни рафинерии.

Само през 2006 г., държавните компании от енергийния сектор се очаква да понесат загуба в размер на $10 млрд., ако цената на петрола продължи да се задържа около $60 за барел.

Според индийският министър, големите петролни потребители от цял свят трябва да влязат в диалог със страните от Близкия Изток, за да договорят еднакви цени за всички, а не с „двоен стандарт" както е в момента.