Първият метродиаметър на столичното метро вече е 100% завършен, предаде News.bg.

На тържествена церемония днес столичният кмет Йорданка Фандъкова, редом с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и еврокомисаря Кристалина Герогиева, откри последния участък от линията, който обхваща трасето от "Младост 1" до Бизнес парка в "Младост 4".

Представители на Българската православна църква извършиха водосвет на новата отсечка и поздравиха столичани с придобивката, като пожелаха на всеки, който се вози на новото метро, крепко здраве и успехи в работата.

Столичният кмет пък се похвали с това, че само за няколко години в София са построени общо 40 километра тунели, а за последната отсечка от първия метродиаметър се очакват и 10 нови мотриси. Прогнозите са, че около 40 000 столичани ще ползват новите метростанции, а пък близо 7 000 тона вредни въздушни емисии ще бъдат спестени заради екологичността на този вид транспорт.

Кристалина Георгиева пък поднесе поздравления и приветствия от името на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер, при чието споменаване премиерът се прекръсти и театрално погледна нагоре.

Оказа се, че новото метро е донесло и орден „Стара планина" на шефа на Метрополитена, като президент рано тази сутрин е подписал формуляра по предложението, направено вчера от премиера Борисов.

От 14 часа днес метрото ще бъде достъпно за всички граждани на София, като до края на деня билетите в новата отсечка ще бъдат безплатни.