Пазарът на ваканционни имоти в България отчита значително развитие през последните години и в двата сегмента на пазара на ваканционни имоти у нас - на планинските и морските.

Предлагането в планинските райони, сред които Банско е водещата дестинация, достигна 12 000 имота към края на юни 2006 г. Това представлява покачване от удивителните 152% спрямо юни 2005 г., когато предлаганите имоти са били малко под 5000. Проектите в планинските курорти включват между 10 и 400 апартамента, като много от тях разполагат и с голям брой допълнителни съоръжения.

Предлагането в морските курорти се е увеличило с над 6000 имота (или 37%) в рамките на последните 12 месеца. В момента над 22 500 имота са в някаква фаза на развитие, от работен проект до напълно завършен апартамент.

Въпреки че предлагането изпреварва търсенето, цените на ваканционните имоти в България остават стабилни, се казва в доклада. Най-високите цени за крайбрежни апартаменти са регистрирани в курорта "Св. Влас", където те варират между 600 и 1850 евро/кв. м.

Най-високите цени за планински имоти са в Банско, където се предлагат апартаменти за над 1600 евро/кв. м.

Същевременно в частта за пазара на жилища в страната ни Colliers International отбелязва, че прдажните цени на жилищния пазар в София са се стабилизирали през първата половина на 2006 година. В сравнение с предишни периоди покачването на ценовите равнища през последните шест месеца е незначително. Въпреки това, секторът остава най-динамично развиващият се сегмент на пазара на недвижими имоти.

Квартал "Иван Вазов" се превръща във втората най-скъпа локация за покупка на недвижими имоти след винаги популярния район на Докторската градина. Средната цена, която предприемачи и собственици очакват да получат за имот около Докторската градина, стигна 1,700 евро/кв. м през първата половина на 2006 година. Следват кв. "Иван Вазов" с 1,325 евро/кв. м. и кв. "Лозенец" с 980 евро/кв. м.

Средният сегмент на пазара е най-активен, като най-търсени са апартаменти с две спални. Предпочитанията на купувачите са за завършени имоти или такива в последна фаза преди завършване. През първите шест месеца на годината възвръщаемостта от инвестиция в недвижима собственост варира между 7 и 10% за единични сделки.