Цената на петрола се покачи над $127 за барел в понеделник, след като председателят на ОПЕК е заявил, че групата няма да организира извънредна среща преди септември, тъй като според него светът е достатъчно добре снабден с петрол и не се нуждае от повече.

Американският лек петрол с доставка юни се покачва с $1.16 до $127.45 за барел. В петък контрактът приключи при ниво от $126.29 за барел, след като докосна дневен връх на $127.82 същия ден. Лондонският брент петрол се покачва с 67 цента днес до $125.66 за барел.

Президентът на ОПЕК Шакиб Хелил отново е обвинил спекулантите, евтиния долар и геополитическите проблеми за високата цена на петрола.

„Ние в ОПЕК не виждаме никакъв проблем с доставките, като според нас проблемът трябва да се търси другаде", коментирал е той в Алжир.

Хелил е дал ясно да се разбере, че скоро няма да се проведе извънредна среща на картела, така че пазарите ще трябва да изчакат до септември за евентуално повишение на доставките.

„Имайки всичко това предвид, едва ли скоро ще видим някакво по-сериозно понижение на суровината", споделил е анализатор от MF Global.

Американският президент Джордж Буш успя да договори със Саудитска Арабия допълнителен производствен обем от 300 000 барела дневно, но както за момента се вижда, това едва ли ще успее да облекчи цената.

Цената на петрола се е покачила шест пъти от ниските си нива през 2002 г., като продължава да расте с оглед по-високото търсене на горива от Индия и Китай. Цена на петрола от над $127 за барел може сериозно да увреди и без това стагниращите икономики на САЩ и Европейски съюз.

Цената на дизеловото гориво се покачва рязко през последните седмици и месеци заради проблемите на редица световни рафинерии и все по-високото търсене от страна на развиващите се държави за електрическите си генератори. От друга страна все още има анализатори, които смятат, че текущото състояние е временно явление и скоро „балонът" ще се пукне.