Цената на петрола се понижава отново под $90 за барел, след като спекулантите продължиха масовата разпродажбата на фючърси, с оглед предстоящата икономическа рецесия в САЩ. Слабото представяне на световните капиталови пазари, допълнително вдъхна негативизъм на пазара и котировките продължиха да се оцветяват в червено.

Цената на петрола, е вече 10% по-ниска от достигнатия рекорд на $100.09 на 3 януари тази година. Американският лек петрол е вече с $1.07 по-евтин днес, до ниво от $89.50 за барел. Днес, стоковите пазари в САЩ, няма да отворят заради празника на Мартин Лутър Кинг, но електронните платформи продължават да приемат поръчки.

Лондонският брент петрол с доставка март, днес се понижава с $1.02 за барел до ниво $88.21.

По време на азиатската сесия днес, петролът направи плах опит за покачване, след коментарите на катарския петролен министър Абдула ал-Атиях, който е против увеличаването на дневните добивни нива. От Мексико пък съобщиха за проблем с най-големия им износен терминал, който няма да е отворен днес заради лошото време в Мексиканския залив.

Доларът пък е с едномесечен връх към еврото при курс $1.4485, а положението с японската валута е почти идентично при нива от 153.75 йени за евро. Банкерът Уелинк от ЕЦБ, направи доста негативен коментар през уикенда, като прогнозира ръст на икономиката в Еврозоната от не повече от 1.5%.