Цената на суровия петрол се търгуваше близо до седем седмичен минимум, след като доклади показаха, че в САЩ и в Япония, две от трите най-големи консуматорки на петрол в света, потреблението на горива намалява заради високите цени.

Търсенето на горива в САЩ достигна 19.9 милиона барела на ден за миналата седмица, което е най-ниското ниво от януари 2007 година, отчете вчера Енергийното министерство.

А Япония е внесла 0.7% по-малко петрол през юни, спрямо същия месец година преди това.

Суровият петрол с доставка през септември достигна вчера $124.44 за барел или с 3.1% понижение.

Днес, преди началото на европейската сесия американският лек суров петрол с доставка през септември се търгуваше за $124.32 за барел или с 0.10% намаление.

Нефтените фючърси за поевтинели с близо 5% от началото на тази седмица.

Цените на петрола намаляха и заради това, че американското министерство на енергетиката отчете увеличение на запасите на с бензин на американските фирми за миналата седмица с 2.85 милиона барела.

Запасите на дистилатни горива, които включват дизела и горивата за отопление са се увеличили с 2.42 милиона барела.

А потреблението намалява за трета поредна седмица, като потреблението на горива в САЩ за последните четири седмици е средно 20.3 милиона на ден, което е спад с 2.1% на годишна база.

Спадът на цените на петрола и другите суровини може да продължи, ако от Федералния резерв повишат лихвените нива, което би довело до засилване на позициите на американската валута и би направил инвестициите в нефтените фючърси по-малко изгодни.

Вчера директорът на Федералната банка във Филаделфия Чарлз Плосър заяви, че по-високите разходи за ипотечните заеми и продължаващия спад на цените на жилищата правят все по-възможно повишението на лихвените нива.

Суровият петрол от сорт Брент с доставка през септември отбеляза понижение с 3.3% вчера и затвори на $125.29 за барел.

Днес преди началото на европейската сесия цената на сорт Брент намалява с 0.15% до $125.100 за барел.