Суровият петрол, който се търгува на лондонската стокова борса, записа второ поредно дневно повишение, след като Иран не достигна до споразумение с шест от световните сили за ограничаването на ядрената си програма, пише finance.bnr.bg.

Декемврийските контракти нараснаха с 0,6% в Лондон и се търгуват за 105,75 долара за барел на ICE Futures Europe, като обемите на търговията бяха двойно по-големи от 100-дневната средна. Миналата седмица черното злато падна с 0,8%. Американският суров петрол имаше по-скромен ръст от 27 цента до 94,87 долара за барел при електронната търговия на нюйоркската стокова борса.

В края на миналата седмица Брент скочи с 1,6%, след като от Белия дом намалиха шансовете за споразумение с Иран. Добивът на Иран падна с 16%, след като миналата година САЩ и ЕС затегнаха санкциите срещу ядрената програма.

Пазарът беше може би прекалено оптимистичен относно достигането на реална промяна, като например премахването на икономическите санкции, коментират анализатори. Това беше достатъчно, за да напомни на пазара за рисковете в Близкия изток.