Петролните фючърси днес възстановиха възходящото си движение, след сутрешния спад и в средата на сесията на Европейските пазари, средната цена на контрактите с доставка през април се покача с 1.74 на сто, до 47.85 долара за барел.

Цената на суровия петрол достигна 47 долара за барел късно снощи, повишавайки се с 11% и достигайки най-високото си равнище от 19 февруари, предаде Bloomberg Това се случи няколко дни преди срещата на министрите от OPEC този уикенд, на която се очаква да бъде взето решение за допълнително намаляване на добива, предаде Bloomberg.

От септември досега производството на петрол от OPEC е намаляло с 4.2 млн. барела дневно до 25.39 млн. барела за денонощие.

Мярката е в резултат от спада на потреблението в световен мащаб, потвърдено и от данните, че петролните запаси в САЩ(най-големият консуматор на суровината) са се повишили нараснали следствие на 3.5% понижение в търсенето.

След постигнатия пик в към 2:36 ч в Сингапур цената на лекия суров петрол с доставка през април спадна с 44 цента до 46.59 долара за барел.

От началото на годината цената нефта се е повишила с 4.6%, а от началото на седмицата с 2.5%. На 11 март когато правителствения доклад показа нарастване на запасите стойността на петрола се понижи за кратко със 7.4%

Сорт Брент с доставка през април се понижи с 56 цента до 44.53 долара за барел в азиатската търговия, след като поскъпна с 8.9% до 45.09 долара вчера.

Очаква се Нигерия да се противопостави на намаляването на производството, пише още агенцията позовавайки се на говорител от държавната петролна компания. Според катарския министър на петрола Абдула бин Хамад, всяко едно ново решение трябва да се вземе след постигането на пълно единодушие сред членовете на организацията.