Цените на петрола възстановиха част от загубите си до около $57 за барел във вторник, след като инвеститорите отговориха на вчерашното понижение с нови покупки на суровината.

Американският лек петрол с доставки през април се покачва с 35 цента до $56.94 за барел тази сутрин. Априлските контракти изтичат по-късно днес, а вчера изгубиха 52 цента заради слуховете, че запасите от бензин в САЩ са се покачили през изминалата седмица.

Цените за момента поскъпват, но разменяните контракти са в доста малки обеми, като отсъстват фундаментални причини, които да раздвижат по-силно пазара, коментират днес инвеститори. Според тях, днешното движение нагоре е повлияно от вчерашния спад и с развитието на дневната търговия, пазарът може да продължи от там където приключи снощи.

Естествено сега сме в началото на активния сезон за шофиране в САЩ, който традиционно се свързва с по-голямо потребление на бензин, а инвеститорите го използват за да спекулират с цената на петрола.

Американските петролни рафинерии ще увеличат преработката си на петрол с 1.5 млн. барела дневно до общо 16.1 млн. барела, за да могат да посрещнат по-голямото лятно търсене на автомобилни горива от пазара.

Международна енергийна фирма пък е предупредила за възможен рязък скок на цената на „черното злато", ако ОПЕК продължи да упорства и не увеличи дневните добивни нива, които съкрати на два пъти с общо 1.7 млн. барела дневно.