Цената на петрола покачва леко в началото на деня след като вчера изгуби близо $5 от достигнатия вечен рекорд над $111 за барел. Рязкото понижение на цените бе в следствие на получилото се отрезвяване сред инвеститорите, които влагаха огромни парични ресурси в суровината предвид репутацията й на стока убежище.

Американският лек петрол се покачва с 52 цента до $106.20 за барел след като вчера отбеляза рязък спад с $4.53 или 4.11%. Това бе най-големият еднодневен спад на фючърсите от седем месеца насам. Лондонският брент петрол се покачва с 43 цента до $103.25 за барел.

Световните капиталови пазари преживяха променлива търговска сесия вчера, след новината за изкупуването на фалиралата Bear Stearns от JPMorgan Chase при цена от $2 на акция. В крайна сметка обаче, благодарение на доброто представяне на компанията купувач, индустриалният индекс Dow Jones успя да приключи на положителна територия с близо 0.3% покачване.

„Големите разпродажби на петролни фючърси вчера бяха следствие от желанието на много спекуланти да приберат печалбите си реализирани от последното възходящо рали", коментира американски анализатор. „Освен това, днес на дневен ред ще е заседанието на ФЕД, на което не се знае с колко точно ще бъде понижена лихвата и много хора се притесняват да остават на позиция", продължава той.

Довечера в 20:15 ще излезе решението на монетарната комисия към ФЕД, което може да подкопае и без това ниската стойност на долара, а парите ще започнат да се връщат на стоковите и капиталовите пазари. Тази сутрин започна да се коментира възможността за смъкване на лихвите само с 0.50 процентни пункта, което би имало позитивно въздействие на щатските пари, но би сринало Wall Street, тъй като инвеститорите вече са се настроили за минимум 0.75 процентни пункта понижение.

В понеделник петролът достигна вечен връх на $111.80 за барел, а златото достигна исторически връх на $1030.80 за трой-унция. Днес ценният метал се разменя при курс от $1003.40 за трой-унция. Има вероятност за нов спад на петролните котировки след като цената на рафинираните продукти остава сравнително ниска, а рафинериите трудно смогват да останат на печалба.

Бензиновите фючърси в САЩ се понижават с 18.52 цента (6.90%) до $2.5042 за галон, в следствие на по-ниското американско потребление и достигнатите 15-годишни рекорди на запасите от горива. Ако това продължи, скоро поръчките на суров петрол от САЩ ще намалеят, а това ще се отрази и на световната цена.

Министрите на страните членки от ОПЕК продължават да повтарят, че високата цена на петрола не е обвързана с фундаментални фактори, а е по-скоро следствие от евтиния долар и спекулативното изливане на капитали от хедж-фондовете.