Цената на петрола се задържа близо до нивото $95 за барел, в следствие на понижените опасенията около редовността на доставките от Венецуела и Мексико. Все пак, котировките на „черното злато" продължават да са във високите нива, заради по-студеното време в американския северозапад и по-високото потребление на мазут за отопление.

Американският лек петрол се понижава с 19 цента тази сутрин до ниво от $95.27 за барел, след като приключи вчерашната сесия със скок от $2.19. Лондонският брент петрол пък е с 11 цента по-евтин, като цената на фючърсните контракти е $95.39 за барел.

Венецуела, която е един от най-големите доставчици на енергийна суровина за САЩ, продължава да заплашва с евентуално спиране на петролните доставки. Това развитие на нещата е следствие от спечеленото съдебното дело от Exxon, за замразяване на $12 млрд. активи на венецуелската държавна петролна компания. Много анализатори смятат заплахите на президента Чавес за неоснователни, предвид качеството на петролната суровина. Тя е изключително тежка (високо съдържание на сяра), а Exxon е една от малкото световни компании, които имат нужната технологична база за нейното преработване.

Американският министър на енергетиката Сам Бодман е уверил, че ако се стигне до по-сериозни нарушения на доставките, стратегическият петролен резерв на САЩ е готов да поеме недостига. Големите петролни доставчици от Близкия Изток, са успокоили, че притежават нужната на Америка суровина, ако Венецуела реши да преустанови доставките.

Пазарните рискове намаляха и след подновената работа на три от големите мексикански петролни терминала, които бяха затворени заради лошото време в Мексиканския залив. Възможно е да станем свидетели на нови пазарни разпродажби, особено след вчерашните коментари на Бернанке, който предупреди за възможността от съществено икономическо забавяне в скоро време.