Цената на суровия петрол се задържа над $142 за втори пореден ден, след прогноза на Международната енергийна агенция (IEA), според която предлагането на петрол няма да може дa задоволи търсенето му в дългосрочен план, според Bloomberg.

В доклад на IEA се казва, че капацитетът на добив на страните от ОПЕК ще се свие до 2013 година. През 2010 година ще бъде достигнат връх в производството на картела.

Но през следващите три години се очаква предлагането да се свие до 1 млн. барела дневно, което ще предизвика сериозен дефицит на пазара.

Тази новина доведе до поскъпване на петролните контракти с доставка през август на борсата в Ню Йорк и вчерашната сесия приключи с повишение от 0.7% до 140.97 долара за барел.

На следборсовата търговия нефтът продължи да поскъпва и към момента се търгува за $142.26 или с 0.97% повишение спрямо края на вчерашната сесия.

На борсата в Лондон вчера сорт Брент поскъпна с 84 цента до 140.67 долара за барел.

На следборсовата търговия суровият петрол с доставка през август поскъпна с $1.58 и към 9:30 часа българско време на азиатската сесия барел Брент се търгуваше за $142.100 или с 1.02% повече от вчера.

Основните причини за задържането на високата цена освен борсовите спекулации са напрежението в Близкия изток, продължаващата сага с протестите на работниците в нефтодобивния сектор в Нигерия и слабия долар.

Високата цена на петрола се отразява много негативно върху прогнозите за ръст на компаниите в автомобилния сектор като General Motors, Toyota Motor и Ford Motor, като продажбите на най-големите производители на превозни средства отбелязват сериозен спад на пазара в САЩ, след като бензинът мина долар за литър.

Petroleos de Venezuela отчете, че операциите и в басейна на река Ориноко вървят нормално, опровергавайки слуховете, за организирани от синдикатите протести.

Информацията беше подадена от Рафаел Замбрано, секретар на синдиката работниците в нефтодобива Fedepetrol, който заяви, че 4 000 работници са готови за стачка.

Единствените протестни действия бяха блокиране на път от около 60 работници.

В басейна на Ориноко се добиват около 600,000 барела дневно, тежък петрол, който се пречиства за износ. Венецуела изнася 1.02 милиона барела на ден за САЩ.

Очаква се запасите на американските компании от суров петрол да отчетат намаление със 700 000 барела.

Потреблението на бензин в САЩ отбеляза понижение с 2.1% миналата седмица, според данните изнесени вчера, като десети пореден доклад на MasterCard отчита спад.