Цената на суровия петрол се покачва и днес, след като през миналата седмица отбелязваше рекордни върхове почти всеки ден. Основните причини за по-високата цена бяха по-евтиния долар и продължаващите геополитически сътресения в богатите на петрол страни.

През уикендът пък стана ясно, че дневният добив от три разположени в Северно море платформи е паднал с общо 138 000 барела дневно. Петролното производство в Мексико пък е намаляло рязко през април, след възникналите проблеми с добива от най-голямото поле в страната. Припомняме, че Мексико е третият по важност доставчик за Съединените щати.

„Хората започнаха да гледат много напред в бъдещето и затова цената тръгна толкова бързо нагоре", коментирал е сингапурски анализатор пред Bloomberg. „Всеки път, когато чуем добри новини за новооткрит залеж някъде по света, не трябва да забравяме, че от пазара всяка година изчезват хиляди барели дневно производство заради достигнатия oil peak", продължава той.

Цената на американския лек петрол с доставка юли се покачва с $0.62 за барел до $132.81, което е само на няколко долара от достигнатия вечен рекорд на $135.09 в четвъртък миналата седмица. Именно тогава щатската валута поевтиня рязко спрямо еврото, което се отрази на инвеститорите и те започнаха да купуват огромни обеми фючърси.

„Когато погледнем на цената на петрола откъм страната на търсенето и предлагането, ще видим, че първото значително изпреварва второто", коментирал е австралийски анализатор. „Според мен ще видим цена от над $150 през тази година", продължил е той.

Редица банки в това число Goldman Sachs и Barclays Capital са увеличили ценовите си прогнози за края на годината с 32% до $141 за барел. Банковият експерт Арджун Мурти пък смята, че до две години цената ще се котира в широки граници между $150 и $200 за барел.