Изненадващо планът за спасение на финансовата система на САЩ беше отхвърлен, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

228 представители в американския Конгрес гласуваха против документа, 205 дадоха своя глас в полза на документа. Две трети от републиканците в Конгреса отхвърлиха плана. Около 40 на сто от демократите подкрепиха плана.

Експерти очакват нови сътресения на финансовите пазари.

Реакции

Никога не съм виждал нещо подобно - казва пред агенция Блумбърг Стефан Ярисловски, 83 годишният председател на компания за управление на пари в Монреал. „Дори мисля, че през 1930те години не е било така. Тогава поне затвориха банките... Идиотите във Вашингтон сега не направиха даже и това".

Пазарът в САЩ видя най-лошия си ден от поне 21 години. Индексът на 30-те най-ликвидни американски компании Dow Jones Industrial Average се понижи с 777 пункта, или почти 7%. Това е най-голямото дневно понижение в историята на DJIA.

Долната камара на Конгреса на САЩ гласува с „не" за плана в размер на $700 млрд., предложен от Финансовото министерство и подкрепян от президента Джордж Буш. В следствие на това решение в САЩ бе заличена пазарна стойност в размер на $1.2 трилиона.

Ярисловски има под свое управление $50 млрд. Фирмата му е основана през 1955 г. Пазарният патриарх казва: на пазар като този аз не търся благоприятната възможност, а следя как да съхраня капитала си. Ако правителството не внимава и не намери бързо решение, капитализмът, какъвто го познаваме, ще изчезне.