Инфлацията в Русия през февруари отново надмина официалните прогнози. Даже относително безпристрастната - по думите на „Время новостей" -  национална статистика предполагаше, че през февруари поскъпването ще копира движението на същия месец през 2007 г. и ще възлезе на 1.1%. Само че в публикуваните вчера отчети изникна цифрата 1.2%.

Най-силно са поскъпнали млякото, хляба (2.2%) и плодовете. „Продоволствието", както по руски се наричат хранителните стоки, през февруари е поскъпнало с 1.7%. Алкохолните продукти само за месец са поскъпнали с един процент. От цялата гама на хранителните продукти, единствено портокалите в Русия са поевтинели с 3.3%.

Цените на нехранителните стоки през февруари са се увеличили с 0.6%, а на услугите с 1.4%. Поскъпват също и вестници и медикаменти.

Стойността на минималния набор на хранителните продукти средно за Русия през февруари е малко над $80 месечно, увеличение с 3.3% спрямо края на януари, от началото на годината - с 7.7%.

Едва миналия понеделник шефът на Росстат убеждаваше населението, че независимо от инфлацията от 2.3% през януари, през февруари нещата ще влязат под контрол. Само че нещата не са се развили по желания сценарий и сега руските журналисти атакуват „липсата на смелост да си признаят" в официалните чиновници. Прогнозата за инфлацията за цялата 2008 г. е 8.5% и най-вероятно тя ще бъде надхвърлена. През 2007 г. инфлацията по официални данни е била 11.9% при първоначална прогноза 7-8%.

В тази ситуация източник от Министерството на селското стопанство е подсказал, че е възможно законово ограничение за търговските надценки на хранителните стоки - до 10-15%. Нормално заключение е, че подобна практика ще доведе до изкривявания на пазара: дефицит и черен пазар.

Руските статистици от първи март са поставили на сайта си калкулатор за персонална инфлация, който за разлика от официалния показател за ръста на цените в страната показва поскъпването за конкретния индивид или домакинство. Беглите първоначални изчисления показват, че индивидуалната инфлация е далеч по-висока от официалните данни.