Бе необходима личната намеса на президента Владимир Путин, за да се реши проблема със Сахалин - 2. В четвъртък в присъствието на международните инвеститори Shell, Mitsui и Mitsubishi, Газпром купи 50% плюс една акция от оператора на проекта Sakhalin Energy за сумата $7,45 млрд.

До днешната развръзка позицията на Газпром бе няма да сгрешим ако кажем доста нахална. Руският газов монополист искаше да придобие водещия дял в международния проект, без да заплати нито копейка - намерението на руските газовици бе да изплатят дела си от бъдещи печалби. А печалби се очакват чак след 2008. За щастие на имиджа на Русия, Путин препоръча заплащането да стане в налични.

Очакваше се въпросът за влизането на Газпром да бъде решен в края на седмицата, но руската страна реши да не се бави повече. Крайната (засега) пропорция на дяловете на участниците е: 50% + 1 акция за Газпром, 27.5% за Shell, 12,5% за Mitsui и 10% за Mitsubishi.

Газета.Ru обяснява личното присъствие на Путин при подписването с това, че скандалът около проекта отдавна е станал международен и световната общност се е усъмнила за безопасността на чуждестранните инвестиции в Русия; Путин се явява висш гарант.

В последните няколко месеца природозащитните ведомства на Русия започнаха истинска война срещу Sakhalin Energy. Обвинението бе в многомилиарден ущърб за екологията на Тихоокеанския остров. Стигна се дотам Генералната проокуратура да разглежда резултатите от проверките, намеквайки за углавно разследване на мениджърите на Sakhalin Energy.

Но екологичните проблеми се решиха от само себе си с няколко думи на Путин: „Проблемите между инвеститорите на проекта Сахалин - 2 и руските природозащитни ведомстрва са решени. Много ми е приятно, че екологичните ведомства на Русия и нашите инвеститори се договориха за реда на решаване на възникналите въпроси" - предава Интерфакс думите на президента. „Доколкото ме информираха, можем да считаме въпроса за принципно решен".