В италианските финансови среди върлува панически страх да не би италианското правителство под ръководството на Силвио Берлускони да използва финансовата криза и да постави важните италиански кредитни институции под държавен контрол. Това пише в една от уводните си статии „Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Банковата криза беше предмет на обсъждане на извънредно заседание на правителството. Италианските банки са стабилни. До момента финансовата система на страната не показва признаци на криза. Въпросът за ликвидността не е поставян. За това има няколко причини, коментират експерти. Взето е решение гарантираният размер на депозитите да стане 103 хиляди евро. Италианските банки в миналото почти не са се опитвали да подобрят печалбите си със спекулативни инвестиции както в САЩ, защото в Италия банковите сделки винаги носят атрактивна доходност.

Тъй като през изминалите години много клиенти продадоха дяловете си в фондове, джиросметките в Италия бяха попълнени и помогнаха с помощта на Централната банка системата да остане встрани от кризата.

Спекулациите за проблемите на Unicredit са неоснователни.

Големи са опитите на правителството кризата да се използва като предлог и неодобните банкери да бъдат притиснати, а банковата система да бъде поставена под контрола на държавата, пише германското издание. Първият нарочен е директорът на  Unicredit Алесандро Профумо. В миналото той е имал лявоцентристки убеждения и е бил сред кандидатите за ръководството на Демократическата партия, която е след победата на изборите на партията на Берлускони излиза в опозиция. Освен това в работата си като банкер Профумо винаги се е опитвал да бъде далеч от политиката.  Все пак един банкер, чийто кредитна институция има такова широко влияние в Европа и се опитва да стои встрани от политиката, трябва да се опасява от политически нападки.

Оказаха се неверни слуховете, че Профумо ще подава оставка. Акциите на кредитната институция тръгнаха нагоре и спекулациите за банката се оказаха неоснователни. Втората по големина банка в Италия "Интеса" може да последва съдбата на „Уникредит", защото нейният директор е особено близък с бившия министър-председател Романо Проди.

Германските издания напоследък активно публикуват информация за случващото се във финансовата система в Италия и по специално за „Уникредит". Съвсем скоро стана ясно, че „Уникредит" ще направи значителни съкращения, които особено ще засегнат „Хипоферайнсбанк", част от италианската банкова групировка. Проблемите на трудовия пазар са особено чувствителна тема, която германците непрекъснато поставят пред своите управляващи. Може би в този смисъл сегашният канцлер Ангела Меркел има повод за гордост, след като нивото на безработицата значително спадна през последните години, по време на нейното управление.   

Развитието на "Уникредит" е важно и за България, тъй като италианската групировка е собственик на Булбанк. До този момент директорът й Левон Хампарцумян заявява, че ръководената от него институция няма финансови проблеми.