Учудващо голям процент инвеститори, които се стараят да спечелят от бичия фондов пазар в Китай имат малка или направо никаква представа как работи пазарът, са показали най-нови изследвания, цитирани от агенция Синхуа.

Онлайн компанията за лов на мозъци ChinaHR.com се е допитала по интернет до над 2,500 офис служители в над 20 отрасъла относно техните нагласи към инвестициите в акции в условията на пазарния бум.

Над 90% от респондентите са казали, че техните близки или приятели играят на фондовия пазар, а 46% са казали, че сами са си открили сметки за търгуване.

Едва 19 процента от инвеститорите са казали, че имат добро разбиране за функционирането на фондовия пазар. Цели 56 % са признали, че са нови на пазара и притежават едва повърхностни знания по инвестиране.

Близо 25% от онези, които притежават борсови сметки са казали, че нямат и представа как работят пазарите.

„Не мога да разбера тези графики, финансови съобщения и технически термини", казва за Синхуа офис служител, който е започнал да купува акции миналия месец. „Това, което правя, е да следвам инструкциите на приятелите си и купувам каквото те ми казват и продавам когато те ми кажат".

Финансов анализатор в ChinaHR.com е казал, че големият брой „неуки" инвеститори предполага общо спекулиране вместо зряло инвестиране и това дърпа нагоре фондовите пазари на страната.

„Ралито на фондовия пазар през последните месеци остави повечето хора с грешната представа, че това е неизчерпаема златна мина, която примамва мнозина да стъпват на пазара без предварителна подготовка".

„Но на практика, инвестирането е дългосрочен процес на управление и се нуждае от достатъчни финансови познания и съзнание за риска", добавил е той.

Изследването показва, че над 60% от инвеститорите не печелят повече от 3,000 юана ($385) на месец. Повечето от парите, които те ползват за инвестиции в акции, са почерпени от спестявания в банките.