Общо 95 138 417 лева са събраните данъци от Столичната община до края на април, съобщи за БТА заместник-кметът Дончо Барбалов. Събраните средства са с близо процент повече от тези към същия период за миналата година спрямо планираните приходи. Общината ще направи анализ на намалялата с малко над три процента събираемост на данъка върху моторните превозни средства, каза още Барбалов. Причината не е невнасянето му в срок, тъй като крайния срок за първата вноска на този данък е 30 юни, а намалялото плащане в рамките на времето, в което собствениците на МПС получават пет процента, допълни заместник-кметът.

До края на данъчната кампания с над 10 процента повече са внесените пари за данък "сгради", който е с 5-процентна отстъпка в периода. Общината е получила с пет милиона лева повече от парите, които са внесени през миналата година за същия период. Планираните 50 хиляди лева от данък върху наследствата вече са преизпълнение, тъй като за периода от 1 януари до 30 април са внесени 50 411 лева. При данъка върху възмездните сделки има спад от близо десет процента, но това е данък, който зависи от пазара, обясни Барбалов.

С пет процента повече са събраните планирани приходи при патентния данък за тази година спрямо същия период на миналата година. С над 170 хиляди лева в повече са внесените пари за "туристически данък" от тези през миналата година. Спад има при планираните пари от такса за технически услуги, в която влизат и строителните разрешителни. При тях са събрани 2,294 млн. лв. - със седем процента по-малко от планираните средства през миналата година.

От таксите за ползването на ясли и детски градини общо събраните средства към края на април са близо 6,5 млн. лв. Те са с над процент повече за детските градини и с 3,5 процента повече за детските ясли спрямо същия период за миналата година. От планираните средства за такса за битовите отпадъци са събрани 67,9 млн. лв., които са с 5,97 млн. лв. повече от периода за миналата година.

Събраните приходи от такса за домашни любимци към края на април са 43 087 лева, като таксата се дължи само за некастрирани кучета. Парите са с 517 лева повече от същия период през миналата година. От планираните 1,15 млн. лв. приходи от концесии вече са събрани 432 043 лв., които са с една трета повече от събраните пари към същия период през миналата година. От планираните 3,7 млн. лв. от глоби и санкции вече са събрани 3,29 млн. лв., които са близо 90 процента от планираните приходи.