Азиатските капиталови пазари започнаха седмицата с позитивен тон, а основните континентални индекси приключиха деня с отбелязването на пет седмичен връх. Най-силно представящи се бяха компаниите от минния и петролния сектор с оглед по-високата цена на суровините.  

Най-голямата компания за добив на полезни изкопаеми BHP Billiton направи силно рали в Сидни, а японските мобилни оператори KDDI и Softbank повишиха пазарната си капитализация заради по-високи очаквания за печалбата. Губещи днес бяха банките на Австралия и Нова Зеландия заради прогнозите за по-висок процент на отпуснатите несъбираеми кредити.

Минните компании ще изтеглят борсата от дупката в която се намира", коментира австралийски анализатор визирайки по-високото търсене на суровини и материали от Китай. „Преди водещ бе финансовият сектор, но сега е ред на добивния", продължава той.

Регионалният индекс MSCI се покачи с 0.6% до 146.07 пункта, което е най-високото му ниво от 29 февруари насам. Все пак индексът остава със 7.4% по-нисък спрямо 1 януари. Японският индекс Nikkei 225 успя да прибави нови 1.2% до нивото 12 450.23 пункта, а китайският първенец „излетя" с 5.6% от достигнатите миналата седмица дъна. Индексът на Хонк Конг добави 1.1% до 24,532.03 пункта.

В петък американската борса приключи с покачване на част от индексите въпреки изключително слабите данни за новите работни места разкрити в страната през март. Тяхната стойност бе отрицателно число в трети пореден месец (-80 000 броя), което е сигнал за протичаща в момента рецесия. Липсата на по-ясна реакция у фондовата борса и отчасти на валутния пазар подсказват евентуални първи стъпки за преобръщане на низходящия тренд и опит за възстановяване на по-високите нива от края на миналата година.

В крайна сметка, трите основни американски индекса приключиха отлично миналата седмица, като индустриалният индекс Dow Jones повиши стойността си на седмична база с 3.2% до 12 609.42 пункта, а широкият индекс S&P 500 добави нови 4.2% до 1 370.40 пункта. Най-силно се представи технологичният измерител Nasdaq, който добави 4.9% до 2 370.98 пункта за периода 31 март - 4 април.

Тази сутрин американският долар стабилизира спрямо еврото, като в момента котировките са на $1.5670 за евро и 102.65 йени за долар. Покачване се забелязва и при цената на петрола и златото, което е следствие от поевтиняването на долара в петък. Към момента, барел петрол се разменя за $106.54, а трой-унция злато за $918.40.

В началото на европейската търговия, всички индекси светят в зелено, като по всичко личи, че доброто настроение от миналата седмица се прехвърля и в настоящата. Днес почти няма интересни икономически индикатори на дневен ред, като единствено данните за индустриалното производство на Германия (13:00) биха могли да променят настроенията. Родната ни фондова борса започва първата сесия за седмицата с добре изразен ръст на основните индекси и с оборот от близо 1 млн. лв. за първия половин час. Анализаторите очакват спокойна откъм събития седмица, като посоката на индексите отново ще се ръководи от общото пазарно настроение извън пределите на страната.