Най-вероятно до обяд ще бъдат подписани новите договори между „Булсатком", bTV и TV7, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски след днешното заседание на Министерския съвет, цитиран от БТА. По думите му лично по настояване на премиера Бойко Борисов през последните няколко дни под егидата на министерството, заедно с Комисията за регулиране на съобщенията са положени усилия да бъде решен спорът между фирмите.

Клиенти на Булсатком, които се свързаха с Money.bg oбаче обясниха че към 13:30 все още нямат достъп до посочените по-горе програми. Към 18:00 часа отново каналите не бяха включени в мрежата на оператора.

Московски допълни, че процесът по преговорите е в почти крайна фаза. "Надявам се до обяд да бъдат подписани новите договори и да се възстанови излъчването на телевизиите", каза министърът. Последните искания от страна на всички в този спор е да се вземат допълнителни мерки, тъй като всички отчитат факта, че има наличие на сив сектор в кабелното излъчване", коментира Московски. Той е поел този ангажимент и заедно с представители на КРС, НАП и МВР е съставена работна група.

Попитан на какво основание държавата се намесва в отношенията между частни търговски дружества, министърът заяви, че участниците в този спор са дошли с искане за по-сериозна намеса от страна на държавата и на КРС за борба със сивия сектор.
"Нашият ангажимент, заедно с комисията, е да положим механизми, допълнителни мерки, които да позволят борба със сивия сектор в този бранш", обясни Ивайло Московски.

Почти месец "bTV Медиа Груп" и "Булсатком" спорят, а програмите на телевизията не се излъчват в мрежата на сателитния оператор заради липса на нов договор. От 11 януари заради същия търговски спор и програмите на ТV7 не се излъчват в мрежата на "Булсатком".