Консултантската агенция Economist Intelligence Unit, част от Economist Group, публикува традиционния рейтинг на най-скъпите за живеене градове в света.

На първата страница, както и година по-рано, се оказа столицата на Норвегия- Осло. На второ място е Париж, на трето е Копенхаген, съобщи The Guardian.

Столицата на Великобритания Лондон е минала от седмо на пето място. Москва е най-скъпият град за живеене извън Евросъюза, заемайки 26-място заедно с Амстердам.

Цените в Москва се оказват по-високи от тези в Ню Йорк.

Традиционно изследователите вземат за отправна точка стандарта на живот именно в този американски град - в рейтинга живота в Ню Йорк винаги се оценява на 100 пункта.

Освен вече споменатите градове, в първата десетка влизат японските Токио и Осака, столицата на Исландия -Рейкявик, швейцарският град Цюрих, немският Франкфурт и финландският Хелзинки.

Най-евтиният град, както и миналата година, е иранската столица Техеран. В края на таблицата са и филипинската столица Манила и индийският град Мумбай.

София е на 111 място в тази класация и е в половината на по-евтините градове за живеене.

Изследването е проведено в 132 града, като експертите са проучвали стойността на живота според цените на 160 продукта и услуги, отбелязва CNNMoney.